Örök emlék, avagy a tartós emlékmegőrzés

január 19, 2015 9:51 de. | Közzétette | 17 Hozzászólás

Virtuálisan vagy személyesen nézelődve, vásárolva a termékek között, biztosan találkoztál már a sav- és ligninmentes kifejezéssel. Ha nem tudtad, mit jelent, most kiderül, miért is fontos. Ha tudod, remélem, neked is szolgálok újdonsággal.

A scrapbook az emlékmegőrzésről szól. Én személy szerint a gyermekemnek szeretném feledhetetlenné tenni élményeit. Ha már szenilis nyugdíjas leszek vagy mikor a fiam lesz az, akkor ezek az albumok, oldalak meséljenek helyettem. Ennek elengedhetetlen  feltétele, hogy a felhasznált anyagok minőségromlás nélkül fennmaradjanak évekig, évtizedekig. De hogyan is?

Kezdjük az egyik fő alapanyagunkkal, a papírral!

régi könyvek

Mi a titka a papírok tartósságának?

Elsősorban az, hogy a gyártásához milyen anyagokat használtak fel. További fontos tényező a gyártás módja és a kész papírt érő környezeti hatások.

Európában a 13. századtól a 19. század közepéig mondhatni kizárólag rongyhulladékot használtak. Az előállított termék kémhatása semleges vagy enyhén lúgos volt. A papírok tartósságát akkoriban az adta, hogy meszes feltárásnál a mészmaradványokból a levegőn kalcium- karbonát vagy mészkő keletkezett, ami megvédte az anyagot a levegőszennyezés savas hatásától.

kódex

Amikor a papír felhasználása megnőtt, újabb nyersanyag bevonására került sor: a fára.
Amikor még az alapanyag a facsiszolat volt, a cellulóz kísérőanyagokkal együtt volt jelen. A kísérőanyagok közül ki kell emelnünk a papír tartóssága szempontjából a legfontosabbat: a lignint. Ez fény, levegő és hő hatására savas kémhatású anyagokra bomlik. Újságpapírok, könyvnyomó papírok korai öregedését tudhatjuk be annak, hogy a facsiszolatot tartalmazó papír savas pH-értékkel rendelkezik. A környezeti tényezők hatására az időtényező függvényében a mechanikailag gyenge papírok tovább savasodnak. A fából kémiailag feltárt cellulóz semleges vagy enyhén savas kémhatású, nem tartalmaz olyan sókat, amelyek semlegesítenék a környezeti tényezőkből adódó savasodást.

meritett papír készítése

És mi a helyzet a segédanyagokkal?
Európában enyvező anyagnak állati enyvet és zselatint használtak, egészen a 19. század elejéig. A 16. századtól viszont már timsót is adagoltak az enyvhez. A timsó miatt a késztermék kémhatása savasabbá vált, ami a tartósságát csökkentette.
Az állati enyvet a gyanta váltotta fel a 19. század első felétől, amit a gyártás során savas kémhatású anyaggal csapatnak ki.
A papír tartósságát növelik azok a töltőanyagok, amelyek enyhén lúgos vagy semleges kémhatásúak. Ezek a töltőanyagok a 18. század elején jelentek meg, és azt a célt szolgálták, hogy a termék simább, egyenletesebb, átlátszatlan legyen.

Összefoglalva elmondható, hogy a régi papírok tartósságát a kezdetleges, lúgos kémhatást okozó technológiák adták. Az utóbbi száz-százhúsz év papírjai viszont éppen azért gyengék, és éppen azért mennek tönkre gyorsabban, mert a modernebb technológiák által használt alapanyagok nagy savtartalommal rendelkeznek.
Tehát, az olyan papíroknál, ahol ott látod a leírásban, hogy sav- és ligninmentes, biztos lehetsz benne, hogy minőségi és tartós terméket veszel. Megfelelő tárolásnál jó esélyed lesz, hogy fennmarad az utókornak. Ezzel te részedről mindent megtettél.

Pink Paislee Citrus Blliss

Most jövünk mi: a ScrapBolt megkönnyíti a dolgodat. A webáruházban csak sav- és ligninmentes papírokat találsz, kipróbált, direkt scrapbookhoz kifejlesztett termékeket. Ha a  részletes leírásban ezt nem találod, ne aggódj! Ez azért van, mert minden termékünk ennek megfelel és nem tüntettük fel külön-külön. A vásárlás tudatos részét elvégeztük helyetted. Rád az élvezet vár.

És egy kis JÁTÉK! Szerinted a következő részben miről fogok írni a témához kapcsolódva? A helyesen tippelők között válogatott PL-kártyacsomagot sorsolunk ki! A részvételhez hagyd a bejegyzés alatt hozzászólásodat. Többször is tippelhetsz. Sorsolás:  2015. január 25. 20 óra

Forrás: Dr. Kovácsné Szabó Andrea (LUPE Magazin, 45. szám, 2011. március). A LUPE Magazin engedélyével. lupe_banner_small new_

17 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.