Örök emlék, avagy a tartós emlékmegőrzés II.

január 26, 2015 10:27 de. | Közzétette | 3 Hozzászólás

Az előző részben a sav- és ligninmentességről és szorosan ehhez kapcsolódva a papírról volt szó. Sokan úgy gondolják, ha ilyen termékeket vásárolnak, akkor mindent megtettek emlékeik megőrzése érdekében. Ez nem így van. Ez csak a jéghegy csúcsa. Most megismertetlek egy tágabb fogalommal, a fotóvédelemmel.

A fotóvédelem a fényképek minőségének megőrzését jelenti, azt, hogy a fotóval érintkező anyag  hosszú távon nem károsítja a képet. Nem okoz fakulást, színváltozást, foltokat, hullámosodást. Ebből következik, hogy a két fogalom (savmentes és fotóvédelem) nem azonosak egymással. Attól, hogy pl. a papírod savmentes, az oldaladon található más összetételű anyag még károsíthatja a képet. És valljuk be mégis csak a fotó a legfontosabb.

A továbbiakban arról lesz szó, mi árt a fényképnek és hogyan lehet tenni ellene.

Hosszú távon a három elsődleges károsodást okozó tényező: a hő, a nedvesség és a szenneződések.

A hő alatt a levegő hőmérsékletét értem. A hőmérséklet növekedésével nő a fotó károsodásának esélye.  Sajnos a scrapbookhoz kifejlesztett termékek nem tudják csökkenteni az albumban a fényképre ható hőmennyiséget. Az egyetlen módja, a  szabályozás, azaz csökkented  a tárolóhelyiség hőmérsékletét.helytelen tárolás miatt elszíneződött fénykép

A levegőben található nedvesség, azaz a magas páratartalom is roncsolhatja emlékeid. Felgyorsíthatja a hő és légszennyezés okozta káros folyamatokat. Vagy a fotón levő emulziós réteget felpuhítja, így az könnyen hozzáragad egy másik képhez, lapvédő tasakhoz vagy üveglaphoz. A scrapbookos alapanyagok nagyon kis mértékben csökkenthetik ugyan a fényképet érő nedvesség mennyiségét, ha érintkeznek vele. Mégis a legbiztosabb, ha alacsony nedvességtartalmú helyen tartod albumjaidat.

nedvesség hatása a fotóra

A legnagyobb veszélyt jelentő tényezők, a szennyeződések. Ez eredhet a levegőből vagy valamilyen felhasznált alapanyagból (papír, ragasztó, tasak, díszítőelem). Ezek közül a legismertebb a papírban található lignin. A lignin az idők folyamán – többek között – savakká bomlik, kifakítva ezzel a színeket. (Erről előző cikkünkben bővebben olvashatsz.) És ne feledkezzünk el a tasakokról sem! Ezeknek a műanyag tartóknak illik PVC-mentesnek lenniük! PVC helyett polietilénből, polipropilénből és polietilénből készülnek.

helytelen tárolás miatt károsodott scrapbook-oldal

Szerencsére a scrapbook-alapanyagokat gyártó cégek odafigyelnek erre. Szabványok vannak, melyek leírják, milyen öszetevőket lehet használni, hogy hosszú távon ne károsodjanak a fontos emlékek. A ScrapBolt webáruházban csak ilyen termékeket találsz.

Összefoglalva, ha gondosan megválogatod albumjaid alkotóelemeit és odafigyelsz a megfelelő (alacsony hőmérséklet és páratartalom) tárolásra, alkotásaid tényleg örök emlékek lesznek.

Címkék:

3 hozzászólás

 • Lenk Krisztina szerint:

  Lenne egy ,a fotókhoz kapcsolódó kérdésem.Sajnos a nagyszüleimről nagyon kevés kép maradt egyrészt,mert nem sokat fényképeztek,másrészt meg abban az időben drága mulatság volt ez{ma már csak az egyik papám él,ő 87 éves},s neki szeretnék majd később kedveskedni egy kisebb albummal.De az írást olvasva most elgondolkodtam,hogy érdemes -e? Nem teszek -e még több kárt a képekben,mint ami már így is van?Az a gondom,hogy az idők folyamán , a képek sajnos ki lettek téve a környezet káros hatásainak hiába voltak albumokban.Beleragadtak,vagy kifakultam a régi helyükön.Én szedegettem ki a régi albumokból.Mióta nálam vannak én próbálom helyesen tárolni,óvni őket,de nem tudom,hogy lehetne 50-60 éves képeket,amik hasadozott szélűek,repedezettek,foltosak rendbe hozni annyira,hogy az albumban még jobban ne sérüljenek.Mit ajánlanátok?Már próbálkoztam feljavítani a képeket a gépemen különböző programokkal,de nem lettek az igaziak.Egy restaurátort megkérdeztem,de Ő azt mondta róluk,hogy sajnos már nem tud velük mit kezdeni.Igaz őt meg meg se tudtam volna fizetni,annyira drága a kép restaurálása… 🙁 Nagyon megköszönném,ha tudnátok válaszolni valamelyik problémámra!

 • Viki szerint:

  Én a szkennelést és javítást javaslom valamilyen szoftverrel. Elég időigényes és aprólékos munka, és nem mindig lesz tökéletes. De így, akár újra előhivatva, az utókor is élvezni tudja.
  És mivel a számítógépen tárolt file-oknak nincs hátulja, amire írnánk, még egy javaslat. Egy fotót 2 példányban mentek el, egy rendeset és egy olyat, amire ráírtam a programban, hogy ki kicsoda.
  Remélem, segítettem.

 • Lenk Krisztina szerint:

  Köszi!Sokat segítettél!Megpróbálkozom újra ezzel..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.