Silhouette PixScan alátét használata

július 23, 2015 8:00 de. | Közzétette | Hozzászólás

logo-sized

Nemrégiben felmerült a Facebookos Silhouette-es csoportunkban a PixScan lap működése. Ez a lap igen hasznos kis találmány. Használatával többek közt egy scrapbook-papír mintáit is körbe lehet vágni gyorsan. Most megmutatom, hogyan kezdj neki.

Először kalibrálni kell egy eszközt a Silhouette Studio programban, amellyel a későbbiekben a fotókat készíted. Ez lehet telefon vagy fényképezőgép vagy szkenner. Én a telefonom használom erre a célra, most ezt is mutatom meg.

1. Kalibráló tesztlap nyomtatása:
File menü / Open PixScan Image… menüpont megnyitása. Utána a jobb oldali ablakban: Import from File nyílra kattintva előbújik a Camera Calbiration rész. Nyisd le a nyilat. Itt az A4 lapméretet állítsd be, majd kattints a Show Calibration Test Card gombra.

Silhouette PixScan kalibráció

Ekkor egy pöttyös A4-es lap jelenik meg. Ezt nyomtasd ki. (File / Print…) Én sima fénymásólópapírra nyomtattam, ez bőven elég, hiszen csak fotózásra kell.

pixscan prtcsreen 2

2. Kalibrálás:
Fotózd le ezt a lapot úgy, hogy csak ez legyen látható. Ne legyen más a képen, se asztal, semmi a lap környezetéből. Nem baj, ha a képarány miatt nem látszik a papírod teljes felülete. Próbáld meg torzulásmentesen és jó fényviszonyok között csinálni.

DSC_0213

A fényképet a + jelre kattintva tudod behívni. Ha nem sikerült jól, akkor egy hibaüzenetet kapsz. Ilyet:

pixscan prtcsreen3

Addig kell fotóznod, míg a szoftver el nem fogadja. Nekem másodikra sikerült. Viszonylag sötét volt a fotó, de arra figyeltem, hogy a pontvonalak minél párhuzamosabbak legyenek. Szóval, ha minden jól ment, megjelenik a kalibrált eszközöd a listában.

pixscan prtcsreen4

3. PixScan alátét beolvasása
Tedd rá az alátétedre a körbevágni kívánt anyagod úgy, hogy a fekete téglalapon belül legyen. És fotózd le az előbb kalibrált eszközöddel! (Ha az alátéted új, ne felejtsd el lehúzni a védőfóliát!)

DSC_0218

Most az Import from File résznél kattints az Import PixScan Image from File gombra és keresd meg az előbbi fotódat. Betöltődés után ilyen lett:

pixscan prtcsreen5

Ezután megrajzolom a vágóvonalakat vagy a Trace eszközt használom. Azt javaslom, hogy ilyen esetben kicsit beljebb rajzold, hogy elcsúszás esetén ne legyen fehér széle a körnek itt-ott. (Nem tudom, mennyi memória kell ehhez, de nekem szörnyen lelassult tőle a program. Biztos a bonyolult kép miatt, de sokáig tartott, míg sikerült megrajzolnom a köröket. 🙁  Tény, hogy elkelne egy kis RAM a gépembe.)

Ha kész, betöltöm a gépbe a vágólapot, beállítom a vágási tulajdonságokat és elindítom a vágást: Send to Silhouette. Először beolvassa a regisztrációs jeleket, majd kivágja a köröket. (Ha elsőre nem tudja a jeleket beolvasni, töltsd be újra a lapot!)

Silhouette PixScan

Kész is! Leírni sokkal tovább tartott, mint megcsinálni. Ezzel a módszerrel pecsételt mintát is körbe lehet vágni vagy akár kézírást is. Olyat érdemes, amit nem tudsz számítógéppel előállítani, és sok vagy macerás a körbevágása. Igazán hasznos funkció tömeggyártáskor. Javaslom próbáld ki!

Legközelebb a PixScan alátétnek egy másik funkcióját mutatom be. 🙂

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.