Média mist, média texture mist, média tinta spray

szeptember 21, 2015 6:05 de. | Közzétette | 1 Hozzászólás

Ma visszatérünk az alapokhoz: a Pentart mist festékeiről mesélek kicsit. Tapasztalatom az, hogy annak ellenére, hogy nem új termékekről van szó, nem mindenki tudja használni. Biztos van, aki még nem próbálta, de hallott róla vagy próbálta, mert hallott róla. 🙂

Szóval a mist (ejtsd: miszt) egy angol szó, magyar jelentése köd, homály, pára. Ebben a felfogásban minden festék, amit fújunk, porlasztunk, mist, legalábbis szerintem. Mikor scrapbookozni kezdtem, akkor a mist alatt a Tattered Angels csillámos festékspray-re gondoltunk. Aztán jött Tim Holtz a csillámos halvány mistjeivel, majd az erős színeivel pl. a Dylusion spray-k. Aztán megérkeztek a Pentart mistjei, rögtön kétféle. Ebből adódik szerintem a kavarodás, hogy mindegyik mist, de mégis más tuljdonságokkal rendelkeznek.

Pentart mist. texture mist. media ink

Igyekszem lényegre törően összefoglalni ennek a három festéknek a tulajdonságait, jellemzőit és alkotásokat is mutatok hozzá a blogról.

A média mist spray vízbázisú, savmentes festék. Használhatod porózus felületre, pl. papírra, ami száradás után matt lesz, és nem porózus felületre, pl. gessóra, amin fényes lesz. Minél többet fújsz belőle a felületre, annál erőteljesebb lesz a színe. Víztartalma miatt hullámosítja a felületet. A média mist spray-t nagyon jól lehet mixed media technikához alkalmazni, amikor pl. a felragasztott és fehérre festett 3D-s elemeket fújod be. Ennek Merika nagymestere.

média mist spray

Merika média mist spray-vel készült vászonképe

A média texture spray szintén vízbázisú, de műgyanta tartalma miatt sűrűbb, jobban fed és vastagabb, domború nyomot hagy a felületen. Igazán érdekes hatásokat lehet vele elérni. Mi legfőképp pacázásra használjuk. 🙂 Igen élénk színei vannak keveset fújva is.

média texture spray

Pacák média texture spray-vel

Figyelem! Használat előtt fel kell rázni a flakonokat, hogy az aljára leülepedett réteget a flakonban levő golyó egyenletesen eloszlassa! Csak így lesz egyenletes a permet. ÉS minden használat után el kell mosni a pumpafejet vízzel, különben beszárad!
Annak ellenére, hogy vízbázisúak, nem javaslom higításukat, mert felvizezéskor megváltozik a kötőanyag aránya, kevésbé fog ragadni.

És személyes nagy kedvencem: a média tinta spray.
Ez tulajdonképpen a média ink spray-be vagy tollba töltve. Semmi más nincs benne. 🙂 (Ezért ha veszel egy spray tollat és média tintát külön, magad is át tudod önteni. Ráadásul anyagilag is sokkal jobban jársz.)
A média ink egy gyorsan száradó, alkoholos tinta. Ebben rejlik az előnye és a hátránya is. Azaz, az alkohol gyorsan párolog, így rendkívül hamar megszárad pl. papíron és nem hullámosítja azt. Az alkohol nem szagtalan, ezért szabadban vagy jól szellőző helyiségben használjátok. Emelett szinte minden felületre jól alkalmazható: papírra, fémre, gessora, fóliára, textilre stb.
Élénk színei miatt nagyon szeretem. Jó, hír, hogy a külön kapható oldószerével tudod higítani, azaz világosítani a színeket. És keverheted is őket.
Figyelem! A spray-t TILOS vízzel tisztítani, mert utána használhatatlan lesz! Ha mégis tisztítanád, akkor csakis az oldószerével tedd! Azt javaslom, hogy szerezz be 4-5 spray-t az alapszíneknek, így nem kell annyit mosogatnod. Ha mindig ugyanazt a színt teszed a tollba, akkor nem kell elmosnod használat után, mert ez nem szárad be. (Volt, hogy maga a toll tönkrement, de 10–ből egyszer fordult elő.)
A csillámos média tintákat fel kell rázni használat előtt! Ezt egy golyó segíti.

Ennek az oldalamnak az alapja átlátszó fólia, amire média tinta spray-vel fújtam.

DSC_0170

Háttér média tinta spray-vel készítve

Mindhárom festék sok színben kapható. Színeiket a Pentart összehangolta, így könnyebb eligazodni köztük. A webshopban itt találod meg.

Most jöjjön még több alkotás!

Alap vagy háttér készítéséhez papírra vagy vászonra média mist spray:

unnamed-1

Merika oldala

mist sima es gyongyhaz

Tamcsi vászonképének alapja

Itt Tamcsi kombinálta a média mist spray-t (sárga) és a média texture spray-t (fekete pacák):

sarga mist, fekete texture

Stencilezés Merika oldalán média mist spray-vel:

unnamed-4

Itt Tamcsi pacázott és firkált a pumpa szárával:

mist paca kupakfirka

Amint az alkotásokból is látod, a Pentart mistjei sokféle módon fújhatók, aminek más és már eredménye lesz. Ha közelről fújod, nagyobbak a cseppek és “köd” helyett inkább alakzatot szór. Ha messzebbről, akkor jobban érvényesül a permethatás, jobban szóródik és halványabb.

Szóval csak kreatívan és bátran! Jó alkotást!

1 hozzászólás

  • Mika Judit szerint:

    Nagyon köszönöm ezt az írást, most kezdem el a media mixed technikát, és pont ezek a kérdések merültek fel bennem, hogy mit mire, melyik a legjobb és mi a végeredmény.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.