Silhouette Designer Editiion NESTING funkciója

január 14, 2016 9:30 de. | Közzétette | Hozzászólás

 

A Silhouette Studio Designer változatának a nekem egyik legkedvesebb funkcióját mutatom be: a “nesting”-et. (Biztos vagyok benne, hogy olyasvalaki találta ki, aki eddig órákig tologatta a kivágandó mintákat, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak.) Nem is tudom, magyarul, hogyan lehetne hívni, de maradékok felhasználásakor igen gyors és hatékony megoldás.  Lássuk!

1/ A példa kedvéért hóembereket szeretnék körökből készíteni. Gyorsan megsokszoroztam a köröket majd megnyitottam a Nesting fület (jobb felső panelek közül az N betűs vagy Objects menü Nesting… menüpont)

Silhouette Studio Designer Edition nesting

2/ Kijelölöm a köröcskéket és az alapbeállításokat használva rákattintok a Nest gombra. Íme az eredmény!

Silhouette Studio Designer Edition nesting

Így egy 12″x12″-es lapon a program a leghatékonyabban elhelyezte a köröket. Látható, hogy mennyi hely maradt még. Ugye, milyen klassz?

 

Az előző funkciót PixScan alátéttel is használhatod. Így a kisebb papírdarabokat is gyorsan hasznosíthatod. (A PixScan alátét használatáról már írtam korábban.)

1/ A PixScan alátétedre tedd fel maradék papírjaid. Igen, akár többet is. Lényeg, hogy ne lógjon túl a fekete kereten. Fotózd le és olvasd be a programba. (File / Open PixScan Image… résznél a jobb oldali ablakban Import from File résznél Import PixScan Image from File gombra és keresd meg az előbbi fotódat.) Ilyen lett:

nesting 3

2/ A Trace eszközzel vagy kézzel rajzold meg azt a területet vagy területeket, amikből vágni fogsz. Ez körben 1-1 mm-rel legyen kisebb a biztonság kedvéért. Ezután másold át a lapodra a kivágandó mintáidat, jelen esetben a köröket. Nem kell rendezgetni vagy ilyesmi, csak legyenek ott. 🙂 (Nálam balra a szürke részen vannak.)

3/ Most jön a lényeg! Nyisd meg a Nesting paneledet: Object menü Nesting menüpont vagy kattints a képernyő jobb felső sarkában levő Nesting ikonra. (Képernyőfotó feljebb.)

4/ Jelöld ki az egyik kivágandó papírdarabod és kattints a Set Selected Shape as Boundary gombra. Ezzel meghatároztad a vágandó területedet. A piros vonal kékre vált.

nesting 35

5/ Most jelöld ki azokat az alakzatokat, amelyeket ebből a papírból szeretnéd vágni. Kattints a Nest gombra! A köröcskék máris szépen elrendeződtek. Hát nem csodás?!  A többi papírdaraboddal is ismételd meg a 4-5. lépéseket! Valami hasonlót kell kapj:

nesting 4

6/ Ennyi volt az egész! Már csak be kell tölteni a Silhouette gépbe és a megfelelő vágási beállításokkal kivágni.

 

Végezetül nézzük, milyen beállítások segítik még a munkánkat! Ez a finomhangolás. A jobb oldali Nesting ablakban találhatóak.

Align (igazítás)
A hasonló alakzatokat szétválogatja és a lehető legkevesebb hely felhasználásával egymáshoz igazítja.

Rotations (forgatás)
A minták elforgatásának megengedett számát mutatja. Ha 0, akkor a mintákat nem forgatja el. Ha 2, akkor 0 és 180 fokban forgathatók el. Ha 4, akkor az elforgatás szöge 0º, 90º, 180º és 270º lehet. A Rotation értékének növelésével a forgatások száma is nő, ezzel az elhelyezés is papírtakarékosabb lesz.

Padding (távolság)
Az érték növelésével a minták közötti távolságot növeli.

Tovább tartott leírni, mint megcsinálni. 🙂 Ha tudnád, hogy mennyit tologattam eddig az elemeket, hogy ugyanezt elérjem! Most már érthető, miért ez a kedvencem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.