ÚJDONSÁG: Silhouette Studio Mobile és Silhouette Link, avagy tervezz útközben!

február 18, 2016 2:23 du. | Közzétette | Hozzászólás

Screen Shot 2016-02-18 at 14.05.51

Mikor először hallottam arról, hogy Silhouette vágógépeket mobileszközről is lehet majd irányítani, nem fogott meg. El sem tudtam képzelni, miért is jó? Megtervezem gépen és telóról kivágom? Mi értelme? És ehhez még egy appot is töltsek le? Akkor még csak a hír terjedt, hogy jön, jön az újdonság. Aztán megérkezett, kipróbáltam és megváltozott a véleményem. Öszefoglalva: a Silhouette Mobile applikációt Silhouette Cameoval, Curioval és Portrait-val való minták tervezéséhez és vágásához fejlesztették. Az applikáció a mintákat a mobileszközről továbbítja a vágógéphez (a vágógépnek kapcsolódnia kell egy számítógéphez, melyen Silhouette Link program fut.)

Mindez videóban szemléltetve:

És jöjjenek a részletek!

A használathoz szükséged van a Silhouette Studio Mobile applikációra. Ezt a mobileszközödre kell telepíteni. Elérhető Windows, Android, iOS és Kindle rendszerre. (gen, Kindle-re is!) Innen letölthetőek, illetve az App Store-ból. Az applikáció 18 nyelvet támogat, sajnos a magyart nem.

A program telepítése után be kell jelentkezned (a már meglevő fiókoddal, nem kell új). Erre azért van szükség, mert a Felhőben elérhetőek lesznek a letöltött mintáid, elmentheted az újakat, vásárolhatsz stb. Természetesen a Felhő használatához internetkapcsolatra van szükség. De az applikációt enélkül is tudod használni! Én nagyon jól szórakoztam, amíg teszteltem a lehetőségeket. Egyetlen hátrányt a telefon kijelzőjének mérete jelentette. Ezért javaslom, valami nagyobb eszközön használd, pl. tablet.

Tudsz (a teljesség igénye nélkül):

  • előre definiált alakzatokat rajzolni
  • szöveget írni
  • szerkeszteni: pozicionálni, méretezni, forgatni
  • visszavonhatod az elvégzett műveleteket (undo, redo)
  • két ujjal zoomolni és navigálni a munkaterületeden
  • mintát letölteni az online store-ból
  • hozzáférsz mintákhoz az egyéni Felhőben levő könyvtáradból
  • elmentheted alkotásod studio file-ba
  • be tudod állítani az anyagtípust, vágóalátétet és vágás i tulajdonságokat
  • sőt, a vágást is el tudod indítani!

Néhány képernyőfotó:

sil moble

A Silhouette Studio Mobile használatához bővebb információt találsz a letölthető használati útmutatóban (angol nyelven).

Ahhoz, hogy a megszerkesztett mintádat ki tudd vágni, a mobileszközödnek kapcsolódnia kell egy számítógéphez, amelyhez a vágógépedet csatlakoztatod. És erre a gépre le kell töltened a Silhouette Link programot. Innen letöltheted Windowsra és Macintoshra. (A Silhouette Studio programra nem is lesz szükséged!) Az eszközök WiFin keresztül kommunikálnak, én így használtam. (De mobilnettel is biztosan megoldható, csak ügyeljetek az adatforgalomra.)

A képen látható, hogy mind a gép, mind a telefon összeköttetésben van. Felül a vágógépem típusa (Cameo) jelenik meg, az alsó részen pedpg a teló van kapcsolatban.

silh link

Ha mobileszközöd nem kapcsolódik a vágógéphez, egyszerűen lépj ki az applikációból, majd újra lépj be! Fontos, hogy újra belépés előtt kapcsold be a vágógéped. Ha minden rendben, akkor egy zöld pötty jelzi alul.

Ha mindent beállítottál és kezdődhet a vágás, akkor legelőször töltsd be a vágógépbe az anyagodat vagy a vágólapot. Ezt az applikáció is elvégzi, de ezután rögtön indítja is a vágást. Szóval, ha rosszul töltődött be vagy épp nem volt semmi a vágólapodon, akkor azt fogja kivágni. Én így jártam legelőször. Szóval, ha betöltötted az anyagod és beállítottál jól mindent, csak elindítod a mobion/tableten a vágást és megy minden, mint a karikacsapás. Ugye, milyen klassz?

Összefoglalva, szerintem nagyon jó kis elgondolás volt ez a Silhouette részéről. Nagyon tetszik benne, hogy ha útközben alkothatsz. Pl. ingázóknak szuper. Minden kockázat nélkül kipróbálhatod, hiszen ingyenes mindkét szoftver (Mobile és Link). Ezeken kívül még egy nagy előnyt talátam. Ha foglalt a családi számítógép, csak elindítod rajta a Silhouette Link programot, ami fut a háttérben, és nyugodtan vágsz. Nincs veszekedés, mindenki boldog.
Egyetlen hibáját találtam használat közben: nem a programban beállított pozícióban vágta ki a mintát, hanem egy kicsit lejjebb. Nem tudom, mi okozhatta, talán csak az, hogy mobilon nagyon kicsi a képernyő.

Ha van kedved, próbáld ki és számolj be az eredményről Facebookos Silhouette-csoportunkban. Várunk szeretettel és jó tesztelést!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.