Tesztvágás Silhouette digitális vágógéppel

június 8, 2016 3:07 du. | Közzétette | Hozzászólás

Többen kérdeztétek, mire jó a tesztvágás, és hogyan is működik. Ezért most erről fogok írni. Kicsit száraz lesz, képek nélkül, de mindenképp hasznos.

A Silhouette digitális vágógépekkel (Portrait, Cameo, Curio) különböző anyagokat lehet vágni. A digitális mintát a gép egy kés segítségével vágja ki. Minden anyagnak más a vastagsága, ezért ez a kés és a vágás tulajdonságai (késmélység, nyomás, vágási sebesség) állíthatók. Ezek beállítására szolgál a tesztvágás. Ezek a beállítások akkor megfelelőek, ha az anyagod teljesen át van vágva úgy, hogy a hordozó éppen csak megkarcolódjon, de ne legyen szétvágva. A hordozó lehet pl. egy matricának a nem ragadós része vagy a vágóalátét is. Ha túl nagy a késmélység, akkor átvághatod a hordozót, és előfordulhat, hogy a gép műanyag részét is megkarcolod, vágod. Ha a vágóalátétedbe mély barázdákat vágsz, akkor azok később “megvezethetik” a kést, elrontva a vágást. Így tönkremegy pl. a vágóalátéted vagy a gép is károsodhat. Ha a késmélységed kevés, akkor pedig nem vágod át az anyagod, selejtet gyártasz. Ezért fontos, hogy minden általad használt anyagnak megfelelő legyenek a beállításai.

Tesztvágáskor a gép egy kis négyzetben egy háromszöget vág. Ezzel jól lehet ellenőrizni, hogy egy nagyobb minta vágása megfelelő lesz-e.

Itt említeném meg, hogy a Silhouette gyári beállításokban eddig nem csalódtam. Ezek a beállítások a Silhouette saját termékeihez készültek. Ha nem is használod ezeket a termékeket, kiindulásnak mindenképpen jó alap. Nagyjából hasonlóak az anyagok, de van egy-két becsapós. Pl. a Silhouette chipboard leginkább a kraft kartonhoz hasonlít, nem pedig a sörkartonhoz, amiből nálunk készülnek a csipik.

A gyári (programban előre elmentett) beállítások mellett készíthetünk sajátokat is. Ehhez a jobb felső sarokban a Cut Settings fület (kés ikon) válaszd ki, majd az ablakban az anyagtípus (Material Type) résznél alul kattints a + jelre! Megjelenik egy új anyagtípus Material néven. Ha a Material szóra kattintasz, át tudod írni. Alatta pedig a vágási beállításokat tudod megadni. (Blade=késmélység; Speed=vágási sebesség; Thicness=nyomás; Double Cut=dupla vágás) Figyelem! A késmélység itt csak jelzés értékű, hogy ne felejtsd el, hova kell állítanod fizikailag a gépben található késed! Ha csak itt állítod át az értéket, de magát a kést nem, akkor tulajdonképpen nem csináltál semmit.

vagasbeallitas

Ha ismeretlen anyagot vágsz, mindig a kis késmélységről indulj. Jobb, ha nem vágod át az anyagot, mintha szétkaszabolnád a gépet.

És ezzel el is érkeztünk a TESZTVÁGÁShoz.

Ha kész vagy a beállításokkal, töltsd be az anyagod. Majd kattints a Test Cut gombra. Ekkor a gép, a megadott beállításokkal, kivágja a tesztmintát. Nézd meg, jó-e! (Ne feledd, az anyagot vágja át, a hordozót csak karcolja meg kicsit.) Ha nem, finomíts rajta (pl. a nyomás növelésével) és újra tölts be az anyagot. Ahhoz, hogy ne ugyanott, a kezdőponton vágjon megint a gép, a vágógépen vagy a vágási ablakban levő nyilakkal mozgasd arrébb a kést! Ezek a nyilak úgy működnek, mint a számítőgépen a kurzornyilak. léptetni tudod vele a kést jobbra- balra, illetve az anyagodat előre-hátra.

tesztvagas

Ha két, egymás utáni késmélység-érték nem jó, akkor a köztes beállítást a nyomás (Thickness) változtatásával tudod finomítani. Ezt úgy képzeld el, mint a kilogramm és a dekagrammok közötti összefüggést. A késmélység a kilogramm, a nyomás a dekagramm.

Általánosságban elmondható, hogy részletgazdag mintákat lassabban kell vágni (sebesség akár 1). Egyenes vonalakat, egyszerű alakzatokat lehet nagyobb sebességgel is. (A 10-et én még sosom használtam. 🙂 )
Vastag, kemény anyagoknál jól jön a dupla vágás. Ilyenkor a kés kétszer vágja ki a mintát, ugyanott. Én kicsit félek ettől mindig, hogy mennyire pontos, ezért inkább nagyobb késmélységgel és egyszer szoktam vágni az ilyen anyagokat. (Már amelyiket lehet.) Ez mindenki saját tapasztalatai alapján döntse el, hogy melyik jobb. Van, aki erre esküszik, van, aki arra.

Néhány általános adat, hogy melyik anyagot milyen késbeállítással érdemes vágni. 

  • 1-es késmélység: vékony anyagok pl. öntapadós vinyl és normált vasalható transzfer.
  • 2-3-as késmélység: közepes nehézségű anyagok pl. papír, karton és bársonyos vasalható transzfer.
  • 4-6-os késmélység: vastagabb anyagok pl. mintázott kartonok.
  • 7-10-es késmélység: vastag anyagok pl. szövetek.

Most jöjjön néhány saját beállítás ,amik nekem beváltak. Figyelem! Ez nem garancia, hogy nálad is tökéletesen fog működni. Eltérő lehet a kés használtsága, változhat pl. ugyanannak az anyagnak a gyártása is.

  • alapkarton (220 grammos): Blade – 3, Speed – 4, Thickness – 33
  • spirálozós fólia: Blade – 5, Speed – 2, Thickness – 33, Double Cut
  • vinil stencil textilfestéshez: Blade – 1, Speed – 4, Thickness – 15
  • karton (nem tudom a típusát, kaptam): Blade – 9, Speed – 2, Thickness – 33

Remélem, hasznosnak talátad és tudtam segíteni. Ha még kérdésed van, tedd fel bátran!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.