varrott scrapbook oldal Stiched scrapbook layout

Varráshoz lyukak Silhouette vágógéppel

szeptember 7, 2016 10:08 du. | Közzétette | Hozzászólás

A szeptemberi kihívás témája a varrás. Inspirációs oldalamon (életemben először papíron) én is varrtam. Most megmutatom, hogyan készítettem el hozzá az alapot.

A neten sokféle módszer létezik erre. Most hármat mutatok.

Az egyik, amit láttam, szaggatott vonallal vágta ki a mintát. Azaz, a vágásnál a perforálást állította be. Ez a legegyszerűbb, de nekem annyira fura volt, hogy ott is varrok, ahol el van vágva a papír. Szóval ezt elvetettem.

A másikra Andi hívta fel a figyelmemet (miután kész volt az oldalam). A Silhouette Studio programban gömbölyű szaggatott vonalat állítok be. Kijelölöd a mintád, és a Vonalstílus (Line Style) ablakban a következőket állítom be: Line Style: felülről a második, Line Thickness: 5 pt, Corner Style: rounded, End Cap Style:rounded. Így egy pontvonalat kapok. Ezt a papírnak megfelelő késbeállítással és kis sebességgel lehet kivágni.
Ennek a módszernek a hátránya, hogy a pontok közötti távolságot nem tudod szabályozni. A mostani elég sűrű, sokáig tart a vágás és varrás. Szerintem a lyukak közül elég minden másodikat használni.

varras___0005_pontvonal-2

varras___0006_pontvonal-1

A harmadik módszer szintén lyukakat vág. Ezt is a neten találtam, kár, hogy nem nekem jutott eszembe, annyira tetszik.  A módszert finomhangoltam a saját papíromhoz, a mintához és türelmemhez. Itt tulajdonképpen szöveget fogok az alakzatra illeszteni. Ezt használtam, ezt mutatom be lépésről-lépésre.

A kivarrandó mintát a megfelelő méreűre nagyítottam. Majd egy külön szövegdobozt hoztam létre, amelybe sok-sok pontot írtam. Times New Roman betűtpussal, 36 pont méretben. (Fontos, hogy olyan betűt válassz, aminek a pontja kör alakú. Van négyzet alakú pont is.)

varras___0004_1

Ezután a szövegbe (pontokba) kétszer kattintok, hogy azok egy zöld téglalapban legyenek egy kis + jellel a bal oldalon.

varras___0003_2

Majd ezt a kis + jelet megfogom az egérrel és ráhúzom a mintámra. Látni fogod, amikor a pöttyök rácsücsülnek a vonalra.

varras___0002_3

Ezzel a nehezén már túl is vagy!

Én ilyenkor szoktam a pontok távolságát beállítani. Mivel a felirat nagy és lusta vagyok, a Character Spacinget 150%-ra állítom. Így a pontok távolabb kerülnek egymástól, kevesebb öltésem lesz. Ha kisebb a mintád, érdemesebb ezt a távolságot nem ilyen nagyra venni. Nálam az i betű pontjánál látni, hogy kicsit szögletes lett. De nekem tökéletesen megfelel.

Ha a pontok nem töltik ki a vonalat, akkor több pontra háromféle módon tehetsz szert. 1. sokáig nyomad a pont billentyűt. 2. a meglevő pontokat kimásolod és utána beilleszted. Akár többször is. 3. eleve jó sok pontot készítesz.

varras___0001_4

Ha megfelelőnek találod a sűrűséget, már csak ki kell vágni a köröket. Ehhez a sima vonalat el kell távolítanod, különben azt is kivágná a gép. Ezt úgy tudod megtenni, ha jobb kattintás majd Convert to Path. Most már kólön tudod választani a vonalakat. A sima egyenes vonalat töröld ki!

varras___0000_layer-1

Kezdődhet a vágás a papírodnak megfelelően. Én az első vágást maximális sebességre állítottam. (speed 10) Megint türelmetlen voltam. Hát nem lettek szép körök, de pici lyukak azért lettek a papíron, amiket szerencséret tudtam használni. A tűt át tudtam könnyen dugni rajtuk. Tehát érdemes kis sebességgel vágni, ha nagyon szépet akarsz. Mivel úgysem fog látszódni, szerintem ez nem számít.

Néhány jótanács.

  • Hatszálú hímzőfonalnak a felét használtam a varráshoz.
  • A 12″-es lap közepén igen nehéz varrni, mert az ujjaim már nem tudták átfogni a papírt.
  • Autóban max. autópályán varrj, mert ott sima az út és eltalálod a lyukat. Viccet félretéve, próbáltam, de nagyon balesetveszélyes, ha elöl ülsz! Szóvalj ne varrj kocsiban!
  • Legyen türelmed! Nem egy gyors munka, de engem teljesen megnyugtatott.

Végezetül néhány részletfotó a végére.

varrott scrapbook oldal Stiched scrapbook layout

varrott scrapbook oldal Stiched scrapbook layout

varrott scrapbook oldal Stiched scrapbook layout

Remélem, kipróbálod ezt a technikát és részt veszel a szeptemberi játékunkonk is! Bármilyen kérdés esetén várunk Facebook-csoportunkban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.