Megérkezett a ModelMaker!

március 13, 2017 10:55 de. | Közzétette | Hozzászólás

Velem együtt sokan várták már ennek a programnak a megjelenését. Tavaly őszre ígérte a Silhouette, de végre itt van! Most gyorsan megosztom a legfrissebb információkat, aztán megyek és belevetem magam.

A Silhouette ModelMaker egy könnyen használható okatatási célú program, amellyel háromdimenziós alakzatokat lehet létre hozni. Majd ezeket az alakzatok átalakíthatók kétdimenziós felületekké, melyek kivághatóak és öszzeállíthatóak. A Silhouette America a szoftvert elsősorban tanulóknak és oktatási intézményeknek szánja, de otthoni környezetben is használható. (Ezt egy kicsit diszkriminatívnak érzem és rosszul esik. Miért nem érdekelhet egy háziasszonyt vagy miért nem jó egy otthoni egyszemélyes vállalkozásnak? Erre a kérdésre megvan a sejtésem. De ettől függetlenül bátorítok mindenkit, hogy próbálja ki!)

A program 3-dimenziós környezetében létrehozott alakzatok azonnal lapos  felületek hálózatává alakul, amely Silhouette digitális vágógéppel kivágható. Építs egy rakétát, tervezz egy makettet a cégednek vagy hozz létre egy egész makettvárost. A lehetőségek száma végtelen.

Silhouette ModelMaker

A program jellemzői:

  • Alakzatok rajzolása egérrel vagy billentyűzetvarázslóval.
  • Előre elkészített alakzatok használata: téglatest, henger, gúla, kúp, csonkakúp, szabályos vagy szabálytalan hasáb, gömb, tórusz, ék.
  • Drótváz vagy alakzat nézet
  • Automatikusan vagy manuálisan mozgathatóak a hálók, hogy jobban illeszkedjen az anyagodhoz.
  • A képernyőn méretekkel, tengellyel, koordinátákkal jeleníti meg a 3D terveket.
  • Megmutatja az alakzatok paramétereit, tulajdonságait további matematikai vagy mérnöki alkalmazásoknak.
  • A különféle kameraeszközökkel és alakzat elforgatási lehetőségekkel testre szabható a nézet. Lehetőség van a 3D modell belsejébe menni és körbesétálni (Immersive view).

A ModelMaker program saját file-formátumot használ (TB4). Egyéb file-típusokat (pl. jpg, png,  bmp, tif, gif) a 3D modell felületének testreszabásához importálható. A program 3D-s és hálóadatokat egyaránt tud exportálni TB4 formátumba; vagy a 3D adatokat csak STL formátumba; vagy a hálókat csak SVG formátumba.

A szoftver angol nyelvű, de további 24 nyelven elérhető, magyarul is. (arab, bolgár, egyszerűsített kínai, hagyományos kínai, cseh, dán, holland, francia, német, magyar, indonéz, olasz, japán, koreai, perzsa, lengyel, portugál, orosz, spanyol, svéd, tagalog , thai, török, vietnámi)

Silhouette ModelMakerT One-Sheet-2

A teljes program sajnos nem ingyenes, az összes funkció használatához egy megvásárolt kódra van szükség. Az ingyenes, próbaverzióban korlátozások vannak: nem lehet menteni, valamint egyfolytában csak 15 percig működik, 15 perc után bezáródik. (Ha érdekel a teljes verzió, írj nekünk egy üzenetet a scrapbolt.hu oldalon a jobb alsó sarokban.)

A program próbaverziója Macintosh és Windows rendszerre innen letölthető.

És egy videó arról, hogy az amerikai tanároknak és tanulóknak, mi a véleményük a ModelMaker programról:

Az angol nyelvű információs lapot innen tudod letölteni.

Akit ennél behatóbban érdekel a program, az angol nyelvű használati útmutatóját szintén letöltheti.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.