you are loved ws1

Tábori minialbum – 2.

április 12, 2017 8:11 de. | Közzétette | Hozzászólás

Olyan sokat készülök írni, hogy magáról a táborról most csak egy gondolat erejéig: imádtam!! Mélyen megtisztelve érzem magam, hogy olyan sokan érdeklődtetek a workshopjaink iránt, hogy ilyen fantasztikus fogadtatása volt az albumjainknak!! Nagyon izgultam, lévén az első scrapes workshopom volt, élőben, ráadásul videóra is rögzítve!! Azt hiszem, nem kell ecsetelnem, stressz a köbön!!

😀

Köszönet érte Mindenkinek! A táboros csapatnak, az otthon videózóknak, és Annának külön is nagy ölelés!! Itt tudjátok megnézni a workshopot felvételről!

A táborban is, és azóta is folyamatosan érkeznek a kérdések a kis minivel kapcsolatban, ezért elkészítettem újra, befotózva a méreteket és az egyes lépéseket. Remélem sikerül jól követhetően mutatnom az albumkötést, a díszítésről pedig jöjjön majd egy lapozós gif fájl.

szedres tuto ws1

Az eredeti album a Bella Blvd You are loved kollekcióból készült, most viszont fehér alapkartonból mutatom, hogy jobban lehessen látni a lépéseket és a méreteket.

5 db 11cm-es csíkkal kezdünk, ebből az egyik az albumborító lesz – ez marad 30 cm hosszú. Hajtásvonalat kell készíteni rá mindkét végétől számítva 13,6 és 14,8 cm-nél. Így lesz meg az album gerince, illetve könnyítjük meg a lapozást.

A másik négy képezi majd a zsebeket, ezekből le kell vágni 6 mm-t, hogy a zsebek ne lógjanak túl az album borítóján. Bígelni kell 14, 7 cm-nél, vagyis középen és az alsó fotón látni, hogy mindkét oldalától számítva 1,2 cm-nél is.

szedres tuto ws3

Ezután jön a lyukasztás, ami már egy kicsit bonyolultabb, ha nem rendelkezünk a tökéletes célszerszámmal

😀

Én a Fiskars rugós szegecselő készletére esküszöm, mert ezzel az ugyan rendkívül hangos, de annál hatékonyabb eszközzel oda lehet helyezni a lyukakat, ahova csak akarom – a papír szélétől való távolságtól függetlenül. Mivel a táborban azzal szembesültem, hogy ezt viszonylag kevesen használjuk, ezért kipróbáltam a legegyszerűbb lyukasztóval is, és tökéletesen működik.

szedres tuto ws2

Azért szerencsés ezt a fajta lyukasztót használni, mert jó nagyot tud “harapni” a papíron, közel 3 cm-re esik a lyuk a papír szélétől. Ez majd a zsebek és a borító összeillesztésénél, pontosabban összekötésénél kap szerepet. Ha egyik eszköz sem áll rendelkezésre, akkor meg kell törni egy kicsit a behajtott borító gerincét, hogy oldalról lehessen a lyukasztani. A zsebek széleit, a bígelt sávban, szintén lyukasztjuk. Ezután a kis kitérő után jöjjön a következő lépés:

szedres tuto ws4

Ha a zsebekre ablakot vagy shaker boxot szeretnénk tenni, akkor annak most jött el az ideje – összefűzve már nem lehet Sizzix-szel vágni, művészkéssel is nehézkes lenne egy kicsit. Bármilyen formát lehet tervezni, ami fontos, h a szélektől legyen elég távolság, ne akadjanak bele a fotók vagy ha lapvédőt, fóliát vagy pauszt szeretnénk használni, akkor tudjuk rögzíteni ragasztóval. Aki a varrás mellett dönt, azok vághatnak nagyobb ablakot is.

Mind a négy zseb tetején vágtam egy félkört, mert így könnyebben lehet a belső lapokat, fotókat, fotótartókat kivenni. Ha ez meg van, az alját össze kell ragasztani. Érdemes vékony kétoldalas ragasztót vagy folyékony ragasztót választani, mert a ragasztás szélessége magától a zsebektől veszi el a helyet.

szedres tuto ws5

Ahogy a nagymamám mondaná, most ugrik a majom a vízbe – most jön az a rész, hogy össze kell fűzni magát az albumot. Kívül a borító, belül a zsebek, vigyázva a sorrendre, amennyiben különböző zsebeket készítettünk. A kész albumnál lyukerősítőket használtam, majd pékzsineget fűztem át sokszor, és megkötöttem. Itt egyszerűen csak összekötöttem egy szimpla zsineggel, de lehetne kalapgumi, vagy szalag is, vastagabb, sok zsebbel bíró albumnál, vagy vastagabb papírból készült zsebeknél pedig csavarokat használnék.  Ebben az esetben szélesebb gerincet kell hajtani. És ennyi. Gyorsan és könnyen el lehet készíteni, és rendkívül sok fotót képes elnyelni.

Még egyszer, röviden összefoglalva az albumalapot: csíkokat vágni, a borítónak gerincet és hajtáskönnyítő részt bígelni, a zsebeken méretre vágni, azokat félbehajtani és szintén fél inchnél bígelni. Zsebeknek ablakot és fél köröket vágni, mindet lyukasztani a fűzésnél és valamivel összekötni.

Mutatom is a kis minimet

wsgif

Azoknak a kitartó olvasóknak pedig, akik ilyen sokáig eljutottak, mutatok néhány ötletet a fényképek zsebekben való elhelyezésére.

Az első egy egyszerű leporelló, aminél igazából csak arra érdemes figyelni, hogy mindegyik fotó álló, vagy mindegyik fekvő legyen. Én a tetején hagytam egy kb két centis sávot, ami kilóg a zsebből, így könnyebben kivehető.

you are loved ws zsebek1

A második zsebbe tageket tettem, ezek bármilyen szélességűek lehetnek – nyilván a zseb szélességét figyelembe véve.

you are loved ws zsebek2

A harmadik zsebben egy mini füzet van, ez most a kedvencem. Extra sok fotót elnyel, kicsi helyet foglal és roppant egyszerű elkészíteni. A fényképek számától és méretétől függ, hogy mennyi azonos méretű lapot vágjunk, ezeket középen meg kell hajtani, egy sima irodai tűzőgéppen a hajtásvonal közepén összetűzni, és már pakolható is. A varrás itt is jó alternatíva.

you are loved ws zsebek3

Az utolsó zsebbe egy hajtogatós minit készítettem. Én egy papírból vágtam ki, de ha csak maradék papírok vannak, akkor ragasztani kell – egymásra merőlegesen a választott méretben. Mivel a végén összehajtjuk a papírt, érdemes figyelni arra, hogy milyen irányban ragasztjuk fel a fényképeket. Mutatom:

you are loved ws zsebek4you are loved ws zsebek5

Ha lenne még kérdés, állok elébe!!

😀

Szép tavaszi időt és szuper minialbumokat kívánok!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.