22_DSCN7795

Tábori minialbum – 4.

április 17, 2017 9:59 du. | Közzétette | Hozzászólás

A scraptáborban bemutatott minialbumok sorát a legkevésbé minivel zárjuk.

Olyan albumot készítettem, melyben a belső lapokat a gerincre tekert szalagok tartják, azok alá lettek csúsztatva a félbehajtott belső lapok.

2_DSCN8272

 

Ennek az albumnak a mérete 6,25 x 5,75 inch (szélesség x magasság), de tetszőleges méretben elkészíthető. A méret kialakításánál a felhasználni kívánt papírok és az albumba kerülő fotók méretét érdemes figyelembe venni. Illetőleg az is fontos, hogy milyen borítása lesz kívülről, mert az elég bosszantó, ha a borítóra szánt papírok méretben éppen nem elegendőek.

Ekkora méretbe fekvő képből 10×15 cm-s is elfér, állóból csak 9×13 cm-s.

Megmutatom, hogy az én albumom hogyan és milyen anyagokból készült, hozzátéve arra vonatkozó segítséget is, hogy egyes anyagokat mivel lehet helyettesíteni.

1.lépés: borító

Anyagok: söralátét karton, melyből előlap, hátlap és gerinc készül. A gerinc szélessége a belső lapok mennyiségétől függ: nálam 7 oldalpár került bele (így 28 oldalas lett, azaz sok kép belefér). Ehhez 1 inch széles gerinc elegendő, és még díszítést is bőven elbír az album.

Alternatíva az anyagra: pizzásdoboz, vagy egyéb, de tartással rendelkező karton

Érdemes figyelembe venni: ha a belső lapok száma több, akkor szélesebb legyen a gerinc is, mert a szalagok nem fognak szépen feküdni egymás mellé tekerve. 3 mm széles (azaz elég keskeny) szalagot vagy gumis szalagot érdemes használni.

Elkészítés: a méretre vágott kartonokat úgy illesszük össze, hogy maradjon ki 2-3 mm köztük. Maszkolószalaggal vagy dekortapasszal rögzítsük.

DSCN8277_1

2. lépés: a borító befedése

Anyagok: textil, mely alá egy vékony réteg vatelin került a puhaság miatt. Belül scrapbook papír. Záródás elől milton kapocs, hátul milton kapocs vagy szegecs.

Alternatíva az anyagra: kívülre papír, amit azáltal, hogy a textillel ellentétben a szélét nem kell eldolgozni, elfedni, ugyan abban a méretben is lehet használni, mint a borító magassági mérete. Ha zavar a borító élének látszódása, dekortapasszal vagy festékkel érdemes behúzni az élet.

Érdemes figyelembe venni: ha papíros borítást alkalmazunk, a gerincre akkor is lehet textilt tenni a tartósság növelése miatt. A textilt hajtsuk vissza a belső oldalon, és papírral fedjük le. Ilyenkor először kell a gerincborítást elkészíteni, majd az első és hátsó borítót (az ezekre kerülő papír rányúlik a textilre). A milton kapcsot pedig ne túl szorosan rögzítsük, hogy a zárószalagot könnyen be lehessen alá majd tekerni.

Elkészítés: a külső oldalra felragasztjuk a borítást, és mielőtt a belső oldalakra felragasztanánk a papírt, készítsük el a záródást. A milton kapocs és a szegecs hátulja így a papírral elfedésre kerül. Ha mégsem így tennénk, papírcsíkkal is megtehetjük a záródás hátoldalának elfedését.

3: belső oldalak

Anyagok: papír, elsősorban kétoldalast javaslok. Egy oldal mérete: 6 x 5,5 inch (szélesség x magasság), amit én két darabból állítottam össze. Kihajtva 12 x 5,5 inch méretű darabokat hoztam létre. Ha 12 inch-es papírral dolgoztok, akkor nem is kell ragasztani, elég csak hajtani. Bár az oldalak változatossága miatt érdemes a többfajta papírt kombinálni. 6 inches papírtömböt használva az egyes papírokat 2 inches csíkkal ragasztanám össze.

Alternatíva az anyagra: –

Érdemes figyelembe venni: magasságában és szélességében kb negyed inch-csel legyen kisebb a belső oldalak mérete, mint a borítóé.  Változó szélességű oldalakat is tehetünk az albumba, ilyenkor nem kell 12 inch szélesnek lennie a félbehajtásra kerülő darabnak.

Elkészítés: a méretre vágott papírokat összeragasztani, bígelni, meghajtani.

DSCN8277_2

4: belső oldalak rögzítése

Anyagok: vékony, azaz 3 mm széles szalag (organza, selyem)

Alternatíva az anyagra: gumis szalag

Érdemes figyelembe venni: először csak lazán tekerjétek fel a szalagot, hogy a papírok könnyen becsúsztathatók legyenek. Amikor az összes megvan, tudtok rajta szorítani. A szalagok a tekerés során kívül és belül is egymás mellett feküdjenek, ne össze-vissza.

Elkészítés: a gerinc külső részén hagyjunk el kb 15 cm szalagot, ami később a megkötéshez kell. Rendezetten, egymás mellé tekerjük fel annyiszor a szalagot, ahány belső papírunk lett. Végül kívül, a szalagok alatt átbújtatva kössük át a feltekerést és lazán kössük masnira. Ezután egymás után csúsztassuk be a papírokat a szalagok alá.

2_DSCN7797

5: záródás

Anyagok: a gerincen alkalmazott szalag

Alternatíva az anyagra: –

Érdemes figyelembe venni: –

Elkészítés: a hátsó borítóra rögzített milton kapocshoz vagy szegecshez rögzítsük a szalagot, elől pedig könnyedén tekerjük a miltonra.

2_DSCN8275

6: díszítés kívül-belül

Anyagok: tetszés és ízlés szerint…

2_DSCN8276

2_DSCN8271

2_DSCN7795

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.