_IMG_20180902_155033

Díszpárna – házilag, vasalós transzfer anyaggal

szeptember 6, 2018 10:56 de. | Közzétette | Hozzászólás

A mai bejegyzésembem díszpárnát fogok készíteni. Régebben már készültek egy kutyás licitre. Most is kutyás párnák lesznek, hálám jeléül. Nyáron voltunk pár napot rokonoknál és a gyerekek kedvéért (ugyanis félnek tőlük) arra a pár napra a kutyust elköltöztették.

Nagyon divatosak mostanában az egyedi díszpárnák, pólók. Szerencsére ez már akár otthon is elérhető. Főleg, ha van Silhouette digitális vágógéped. A mintát vasalós fóliából vágtam ki.És vasalóval rögzítettem az anyagra. A profik ehhez hőprést javasolnak, mert az jobban kontrollálható. De hát nekem az nincs. Ezért most megosztom a tapasztalatokat, hogyan lehet mégis sikeresen vasalóval megoldani. (Ezt a módszert saját vagy barátoknak készített ajándékokhoz javaslom, eladásra semmiképp.)

A párnák alapját készen vettem.

Néhány jótanács a vágáshoz, kiszedéshez:

 • Ha kész a terved, ne felejtsd el megtükrüzni! Ez a legfontosabb tanács.
 • Érdemes az egyes részeket vágóvonallal elkülöníteni, így könnyebb kiszedni a felesleges részt.
 • Ha – akár vágásnál, akár kiszedésnél – elrontasz valamit, nem kell az egészet újravágnod. Elég csak azt a részt. Vasaláskor majd összeilleszted. (Így jártam én is, a koszorú tetejét rosszul szedtem ki, ezért csak azt kis átfedéssel újravágtam. Majd az egyik fél után vasaltam fel a másikat.)
 • A fennmaradő helyekre érdemes tartalákot vágni. Ez lehet pl. szöveg vagy kisebb elemek. Vagy akár teljesen más is. Ne pazaroljunk.)
 • Kis betűknél nekem bejött, hogy bekapcsoltam a túlvágást. De a nagyobbaknál nem volt rá szükségem, sőt!
 • Mikor bekapcsoltam a nagyobb mintákhoz is a túlvágást, akkor kiszedésnél a sarkokat nehezebben vettem észre. Lehet, csak egy jobb szemüveg kellene.
 • Könnyebb kiszedni a mintát, ha alulról megvilágítod a vinilt. Ahol a vágás van, több fény jut át. Ha begörgíted az anyagod, akkor is könnyebben láthatóak a vágóvonalak.
 • Kiszedésnél, ha nem megy az egyik irányból, próbáld a másikból. A minta harmadánál már rájöttem, hogyan könnyebb és onnan simán ment. Ez függ a mintádtól is, hogy merre könnyebb szedni. Próbálgasd!
 • Vinil vágásához mindig éles kés kell, ezért célszerű egy kést használni. Ezt úgy értem, hogy amivel vinilt vágsz, azzal ne vágj mást, pl. papírt. A papír tompíthatja a kés hegyét, ezéltal a kés felszedheti a pici vinilrészeket a hordozóról.

Tanácsok a vasaláshoz:

 • Kemény felületen vasalj, amire tudsz nyomást kifejteni! A vasalódeszka nekem túl labilis volt.
 • A párna alá tegyél valamit, ami felfogja a hőt, ne égesd meg pl. az asztalt! (Én egy vékony székpárnát tettem. Be is barnult a hőtől.)
 • A fólia fölé tegyél sütőpapírt! Soha ne vasald direktbe! A vasalód láthatja kárát. Itt látod a rétegeket a képen.

egyedi párna vasalós fóliával vinillel

 • Ne vasald túl magas hőfokon! Megolvad a hordozófólia, összegyűrődik a vinil és ráncos lesz az egész. Én ** (két csillagnál) vasaltam, a gőzölős rész alső határán. Ne gőzöld!
 • Amíg nem ragadt oda teljesen a vinil, addig ne húzogasd a vasalót, mert elmozdulhat a minta! Addig csak tedd rá, emeld fel. tedd rá stb.
 • Egyszerre 5-10 másodpercnél ne hagyd tovább egy helyen! Odaég vagy megolvad, gyűrődik.
  A lenti képen látod, milyen az, mikor elköveted ezeket a hibákat. Tanulj a káromból!

túl magas hőfokon vasalt párna

 • Ha már odaragadt a mintád, akkor óvatosan mozgatva vasald a területet. kb. 40 másodperc után nézd meg, jó-e már. Várd meg míg kihűl és próbáld meg óvatosan lehúzni az átlátszó fóliát a mintádról. Ha nem jön le, hanem odaragad, akkor még vasalnod kell azt a részt.
  Ha szépen lejön, akkor távolítsd el az átlátszó fóliát.
  Én úgy szoktam, hogy húzom, amiíg engedi, aztán ott ahol ragad, újra rávasalok. Így szépen le tudom szedni a hordozót. A sütőpapírt ne felejtsd el rátenni!
  A vasaló szélével, élével, hegyével szoktam rásatírozni még, ha szükséges.
 • Ha leszedted az átlátszó fóliát, visszateszem a sütőpapírt és még egyszer, mozgatva a vasalót átmegyek rajta. Most nem állok rajta csak 1-2 másodpercet. Úgy csinálom, mintha normálisan vasalnám.

Ezzel kész is vagyunk!

Mosni 30-40 fokon lehet, kifordítva. Ezt a részt még nem teszteltem, hogy mennyi mosást bír. Ha igen, hozom az infőkat.

Remélem, tetszett és kipróbálod. Silhouette vasalható fóliát. A vasalós transzfereket megtalálod a webshopban. Van csillámos is! És egy jó hír: figyeld a webshopot kis kiszerelésű vasalható fólia ügyben!

Jaj, a képeket majdnem elfelejtettem! Mutatom. Az utolsó egy tornaszák, amire a kisfiam nevét és a figurát vasaltam. Menőbb, mintha kézzel bindzsiztem volna.

_IMG_20180902_154933 _IMG_20180902_154908_IMG_20180902_155033_IMG_20180829_131704

Ha kérdésed van, szeretettel várunk itt! Segítünk! Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.