Egyedi póló készítése Silhouette vágógéppel

november 6, 2014 9:45 du. | Közzétette | Hozzászólás

Kisfiam mostanság ünnepelte 5. születésnapját. Készítettem neki egy olyan pólót, amely biztosan elnyeri tetszését. Két technikát ötvöztem: a feliratot textilfestéssel, az ábrát bársonyos vasalható fóliából készítettem.

Megmutatom lépésről-lépésre.

1. Előkészítés

A “FIVE” felirathoz a számítógépemen telepített egyik betűt hazsnáltam. Majd kivágtam a a textilfestő kezdőkészletben található vinilből. (Blade.1,speed: 4, thickness: 12)

A logóhoz kerestem az interneten egy kontrasztos képet, a Trace eszközzel vágógörbévé alakítottam, majd méretezés és tükrözés után kivágtam a vasalható fóliából .(Heat Transfer Material, flocked gyári beállítással)
Ha vasalható fóliát vágsz, mindig tükrözd meg a kivágandó elemedet!

Mindkét esetben úgy állítottam be a kést, hogy az öntapadót átvágja, de a hordozóanyagot ne! Vágóalátétet nem használtam.

Vágás után eltávolítottam a nem szükséges részeket. Vagyis a “FIVE”  feliratot, hiszen ezt festem a pólóra. (A betűket sütőpapírra ragasztottam, jól jöhet még valamikor.) És kiszedtem a vasalható fóliából a logó körüli részt.

a stencilből és vasalható fóliából kivágott minták

2. Felirat festése

A stencilre felragasztottam a transzferfóliát. Ennek segítségével tudom majd a stencilt a pólóra ragasztani. Majd ezt a “szendvicset” a pólóra ragasztottam. Fontos, hogy ragasztáskor ne keletkezzenek légbuborékok és ne csússzon el a minta! Hamarosan megmutatom, hogyan szoktam.
Ezután lehúztam a transzferfóliát és a stencil ott is volt a pólón.

stencil felhelyezése a pólóra

Festés előtt a póló belsejébe helyeztem egy vastagabb karton a biztonság kedvéért, hogy ne üssön át a festék a póló hátára. Kikevertem a festéket és szintén a kezdődobozban található szivacssal bepamacsoltam az anyagot. (Ecsetet nem javaslok használni, mert a kenőmozdulatok miatt a stencil alá is bekerül a festék.) Rövid szikkadás után eltávolítottam a stencilt és vártam a teljes száradásig. Ekkor sütőpapíron keresztül hővel fixáltam a textilfestéket.

póló festése és a festék fixálása vasalással

3. Vasalható fólia rögzítése a pólón

A sárga logót a bársonyos felével lefelé a pólóra tettem. Ezt is vasalással rögzítettem. Addig vasaltam, míg a bársonyos rész a pólóra ragadt és a műanyag hordozófóliát le lehetett húzni. A biztonság kedvéért lehúzás után újra átvasaltam a logót.

bársonyos vasalható fólia felhelyezése a pólóra

És el is készültem a pólóval. Nagy sikere lett.

Remélem, tetszett ez a technika és Te is kipróbálod. Ha így lesz, kérlek, mutasd meg alkotásod, hogy mi is megcsodálhassuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.