kaparós karácsonyfa Silhouette Cameo

Kaparós adventi naptár

november 15, 2018 8:22 de. | Közzétette | Hozzászólás

Mielőtt elkezdeném, arra kérlek, akkor is olvasd el/fusd át a bejegyzést, ha nincs Silhouette vágógéped! Megvalósítható ötleteket mutatok arra, hogyan lehet elkészíteni gép nélkül ezt a projektet. Igazán egyszerű!

Idén ez a második adventi naptár, amit készítettem. Ez most kétdimenziós, az előzőhttp://blog.scrapbolt.hu/3d-s-adventi-karacsonyfa/ háromdimenziós volt. Ez nem a csokiról szól, hanem olyan centivágós. A gyerekek nagyon szeretik a kaparós sorsjegyeket. De én is mindig lelkesen kapargatok, ha kapunk valahol. Szóval nagyon megörültem, mikor láttam, hogy a Silhouette-nek ez is van! Sőt, nemcsak sima kaparós, hanem ráadásul a fehér nyomtatható is!

Nagyon szeretem ezeket a különleges anyagokat, amiket a Silhouette cég árusít a digitális vágógépekhez. Egy részüket pl. nem tudnám beszerezni máshol. Ezért is mutatom meg, mire jók, mennyire ötletes dolgok készíthetők belőlük, velük.

Szóval egy olyan adventi naptárat készítettem, ahol a számok lekaparhatók a printről. A lekaparható számok alatt díszek bújnak meg. Ha mind a 24 kör le lesz kaparva, egy feldíszített karácsonyfát kapunk. Az az decemberben napról-napra lesz egyre teljesebb a fánk, mire 24-éhez érünk. Ugye, milyen egyedi?

Megvalósítás Silhouette vágógéppel:

 • A fenyőfát egy grafikai programban feldíszítettem. Majd előhivattam A3 és A4 méretben is. (Illusztrációk forrása: freepik.com)
  Ha otthon nyomtatod, mindenképp valamilyen vastagabb vagy fotópapírt javaslok.
 • A számozott köröket vektorgrafikus programban készítettem el. De a Studio program is tökéletes erre a feladatra.
 • Majd a Print and Cut funkciót használva kinyomtattam és kivágtam.
 • A számozott köröket könnyedén le lehet szedni a hordozóról, mint egy matricát. Ezeket felragasztgattam az előhivatott lapomra
 • és kész is voltam!

Néhány fontos tipp a vágáshoz:

 • Az anyag (amerikai szabványos) letter méretű. Ezért a Studio programban és a nyomtatónál is ezt kell beállítani!
 • Arra figyelj, hogy a számok ne, csak a körök legyenek vágóvonalak!
 • A regisztrációs jeleket érdemes megvastagítani, a nyomtatási felbontást megnövelni (600 dpi) és jó fényviszonyok között vágni.
 • A program beállítás tesztvágáskor nekem nem volt megfelelő. Mikor pedig sikerült, teljesen átvágta az anyagot. Ez is mutatja, hogy egyszerűbb, nagyobb mintához kisebb késmélység is elég.
  (Mondjuk még mindig jobb, hogy teljesen átvágta, mintha nem vágta volna át rendesen. Így is könnyen le tudtam szedni a matricákat a hordozóról. Mielőtt kivennéd a lapot a gépből, nézd meg, hogy jó-e a vágás. Ha nem, akkor még ilyenkor újra el tudod indítani.)
 • Vágáskor eléggé “porzik” ez az anyag, javasolt néha szüneteltetni a vágást, kivenni a kést és kifújni belőle a port.

Egyéb variációk a megvalósításra:

 • Képet szinte bárhol találhatsz. Fontos, hogy megfelelő legyen a felbontása a nyomtatáshoz, különben pixeles, életlen lesz. Sőt te magad is rajzolhatsz, festhetsz vagy akár bélyegezhetsz!
 • A kaparós felületre tintasugaras (inkjet) nyomtatóval nyomtathatsz. Tulajdonképpen bármiylen programból úgy, mint egy sima fénymásolópapírra. (Ezek a lapok Letter méretűek, ezt mindenképp állítsa be!)
 • Az anyag vágható ollóval, formalyukasztóval is. Mindkettőt próbáltam. A körlyukasztóm simán vitte.
 • Tudsz alkoholos filccel rajzolni vagy alkoholos tintával bélyegezni a kaparós felületre (nemcsak a nyomtathatóra!)
 • Amitn látod, rengeteg lehetőséged van. Biztos ezeken kívül is eszedbe jut még. Rajta, próbáld ki! Nálunk a gyerekek (is) imádják.

Ezzel a technikával képeslapot, meghívót, egyedi sorsjegyet is készíthetsz. Csak a képzelet szab határt!

És most mutatom az enyém! A lekapart művet csak decemberben fogom tudni. Nézz vissza akkor!

davkaparós karácsonyfa Silhouette Cameokaparós karácsonyfa Silhouette Cameokaparós karácsonyfa Silhouette Cameo kaparós karácsonyfa Silhouette Cameo kaparós karácsonyfa Silhouette Cameo kaparós karácsonyfa Silhouette Cameo

Itt lefotóztam a kaparós matrica anyagát. Az árnyékok miatt kicsit fura, de remélem, jól látszik.

nyomtatható kaparós matrica

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.