cats 1

Kávészünet – Amit a színekről tudni kell

augusztus 22, 2018 11:45 de. | Közzétette | Hozzászólás

Sokan találkoztatok már a színkörrel, és a hozzákapcsolódó alapokkal. Most ez csak egy ismétlés, átgondolás, esetleg újra értelmezés a scrapbook oldal, album készítés oldaláról. Leegyszerűsítve, és csak azon módon ami a mi alkotásainkhoz kell.
A legtöbb papírkészlet készítői, grafikusai, ezen ismeretekkel alkotják a szebbnél szebb készleteket. Így most majd mi is megértjük miért sikeresebb egyik készlet, és miért kevésbé a másik.

Szalay Andrea  blogján találtam egy jó összefoglalót. Nem szeretném kitalálni, vagy átfogalmazni, amit nálam jobban tudók megtettek már.  Én mindezeket a tudásokat, a scrapbook oldal készítés oldaláról fogom megmutatni Nektek, saját tapasztalataim felhasználásával.
A színkőrt azért nézzük meg együtt, és olvassuk hozzá Andi összefoglalóját.

4_05_abra

A színekről röviden: 3 alapszínünk van ezek az elsődleges színek: sárga, kék, vörös.
Ezek keverékéből jönnek létre a másodlagos színek: narancs, zöld, ibolya.
Majd az elsődleges és másodlagos színek keverékéből a harmadlagos színek: sárgásnarancs, vörösesnarancs, vörösesibolya, kékesibolya, kékeszöld, sárgászöld.
A színkörben ezt mi 1-es, 2-es, 3-as számokkal jelöltük. A színek hatással vannak az agyunkra, az érzelmeinkre, ha tudjuk melyik szín milyen tulajdonságokkal rendelkezik és ismerjük az a színek agyunkban kiváltott hatásait, akkor még tökéletesebben tudjuk használni a színkört.

Mielőtt tovább megyünk a fekete és fehér használata a scrapbook esetében mindig kiegészítés, hangsúlyozás, keretezés vagy esetleg tompítás. A fémhatások használata, (ami az elmúlt évben érte el a csúcsot) arany, bronz, rózsaarany, stb szintén a kiemelés segítője.

Monokromatikus színek: visszafogott, nyugodt hangzatokat hozhatunk létre, ha a színkör egy szeletéből választunk színeket. Vagyis egy szín világos vagy sötét árnyalatát kombináljuk. Ebben az esetben a türkizkék árnyalatait próbáltam egy oldalon belül használni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vagy egy másik oldal, ahol a piros szín domináns, nem véletlenül hiszen a fotóhoz igazított a színalkalmazás.

36333279_2202576743303967_4744962332545777664_o

Egy ide illő papírkészlet. http://www.scrapbolt.hu/index.php?route=product/product&product_id=14&mfp=path%5B87%5D&page=3&limit=24

Analóg színek: Ha a színkör bármely három szomszédos szeletének egy-egy tetszőleges színét hangzatba rendezzük, a szemnek kellemes, harmonikus hatást érünk el. Ebben az esetben az egymás melletti zöld és sárga színek árnyalatait  használtam a fekete hangsúlyozásával.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A komplementer színek: a színkör egymással szemben, átlósan elhelyezkedő színeit használjuk fel pl. piros-zöld, sárga-ibolya, narancs-kék stb… Ezek a színek felerősítik egymást, kiemelik egymást, harmonikus, de kissé vibráló hatást keltenek.

komplementer

Ez az egyik legkedveltebb színhasználat, nagyon dekoratív, jó színhatást érhetünk el. Ezen a karácsonyi oldalon a vörös – zöld látható. Persze nem véletlen az sem, hogy az igazi hagyományos karácsonyi papírkészletek ezekre a színekre épülnek. (Persze nem kőbe vésett ez sem, de alap. 🙂 )

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Egy más témájú oldal, kicsit visszafogottabban, szintén ezekből a színekből.

21557700_2049369811957995_5637647683917422363_n

Ez a papírkészlet pl. türkiz – narancs komplementer szinkombóra épül.
http://www.scrapbolt.hu/index.php?route=product/product&product_id=835&mfp=stock_status%5B7%5D%2Cpath%5B87%5D

Az ütköző színek: váratlan, meghökkentő hatást váltanak ki belőlünk. Két szín esetében kombináljuk úgy a színeket, hogy a színkörből az adott színnel szemben álló szín szomszédját válasszuk. Például az ibolyával szemben áll a sárga szín (ez az összeillő komplementer színe) ebben az esetben nem a sárgát választom hozzá hanem a sárgászöldet vagy a sárgásnarancsot. Az ütköző színek feszültséget válthatnak ki, ezért ezekhez alkalmazásakor megfelelő mintát érdemes választani díszítésnek. Az oldalam esetében a türkizzel szemben a narancs lenne, de mellette a vörös van, és annak egy világosabb árnyalatát a pinket választottam, így még ütősebb lett, de abszolút harmonikus 
P9200029

Mutatok egy ilyen papírkészletet: http://www.scrapbolt.hu/index.php?route=product/product&product_id=11&mfp=path%5B87%5D&limit=24

Egy osztott komplementer színhangzat gyakran kellemesebb látványt nyújt mint egy tiszta komplementer (szemben álló színek). Létrehozásához válasszunk ki egy színt, majd szemben álló színének szomszédjaival társítsuk, úgy mint az ütköző színeknél, csak ne a két színt tegyük össze mert akkor ütköző színhatást kapunk, hanem a három színt kombináljuk. Például válasszuk ki az ibolya színt, majd párosítsuk sárgászölddel és sárgásnarancs színnel. Mivel itt három színt használunk nem ütköző színkombinációt kapunk. Itt a sárga, és zöld szint a rózsaszínnel kombináltam, nem tökéletes példa, de közelít. Saját oldalaimból közelebbit nem találtam.

P7290031

Harmonikus hármas színhangzat: Ha a színkörből három olyan színt választunk ki, amely egyenlő oldalú háromszöggel kapcsolható össze, akkor ezek a színek harmonikus hármashangzatot alkotnak. A legerőteljesebb a sárga-vörös-kék. A színkörben ezt egy egyenlő oldalú háromszöggel jelöltük, a csúcsai ahova mutatnak, azok a színkombinációk adják ezt a hatás. Csak ezt az oldalt találtam, amin a három szín szerepel, kicsit visszafogott árnyalatban, de talán érzékeltetni tudom vele amit leírtam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAmásodrendbelikomplementer hatásszin-árnyék

A fenti pár táblát azért tettem fel, hogy a harmonikus színhatást megmutassam, különböző színekben milyen árnyalatokkal lesznek harmonikusak az oldalaink, album oldalaink. Mindezek persze csak “mankók”, ha elakadunk azon, hogy mit is használjunk együtt. Most a készletek esetében könnyű dolgunk van, kitalálták helyettünk hogy mit használjunk. De ha kísérletező kedvünk támad, vagy igazán még nem vagyunk gyakorlottak, jó egy segédeszköz ami utat mutat. Ezt próbáltam most a színekről, -nagyon röviden- elmondni Nektek.
Játszunk együtt, ki milyen oldalakat talál a kész alkotásai közt? Ösztönösen is tudunk nagyon jókat készíteni, de azért remélem ez a pár sor hasznos volt mindenki számára.

Szép alkotós napokat kívánok! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.