cats 1

Kávészünet, azaz mielőtt nekikezdünk…

augusztus 13, 2018 7:52 de. | Közzétette | Hozzászólás

Ezt a sorozatot a technikai és egyéb kérdésekről elsősorban azoknak szánom, akik most kezdenek a scrapbook rejtelmeibe belemerülni. Sok kérdést látok a scrap csoportok oldalain, és gondoltam itt a lehetőség, hogy egységesen választ kapjanak. Az oldal készítésről beszélek először, az albumokra később térünk rá.  Aztán a minimális kellékekről is szó esik, mi az amire mindenképp szükség van, és aztán ha megmarad a hobbi mit ajánlatos megvenni. Mindenképp meggondoltan vásároljunk, ehhez mindenképp segítséget nyújtok, és nyújt a Webáruház természetesen. 🙂

A régi fotókat oldalba foglalni egyfajta tisztelet, szeretet. Gondolunk azokra, akiket a képek ábrázolnak. A mai képeket pedig azért, hogy az utódainknak szebben tudjuk megmutatni a mostani történéseket. Kreatív alkotás, gondolkodásra, elmélkedésre késztet. Amíg készítem, csak erre koncentrálok, és ez által kikapcsolódom. De hasznos is a következő nemzedék részére, és talán fontosabb lesz egy fotó azáltal, hogy a körítést én készítettem hozzá.
A scrap blogomon ( Szinek szigete – Island of colors ) első pillanattól van egy idézet, ami ide illik:

„Ne arra menj, amerre a csapás vezet. Arra menj, amerre nem vezet csapás és hagyj nyomot magad után. /Ismeretlen/ „

Megőrizni a pillanatot, az érzést, a hangulatot. Erre mondják a fotósok, ez az ő felségterületük. Igen egy jól elkapott fotó „mindent visz”. DE…..Amit belőlünk kivált a látvány azt kifejezni még valamivel, kellékekkel, kiegészíteni, olyan körítést tenni mellé, ami még fokozza az érzelmi, hangulati hatást igazi művészeti alkotássá válhat és ”nyomot hagy”.
Biztosan felmerül bennetek az is milyen stílusban alkossak? Legtöbbször a nekünk tetsző alkotót utánozzuk, „lifteljük”. Legyen az külföldi, vagy magyar. Tanulásként, ihlet hiányában, időhiányban lifteljünk egyet-egyet. De…..!
Ne utánozzunk, figyeljünk magunkra! Mindig a fotó, és az általa felidézett hangulat, érzelem az, ami eldönti bennem milyen hangulatú, stílusú lesz az oldal. Nem hiszek abban, hogy egyféle stílusban kell elkészíteni a scrapbook alkotásunkat, minden fotóval. Van, ami nem illik össze, és a diszharmóniánál egy alkotásban nincs rosszabb. Én az abszolút harmóniára törekszem, mind a színek megválasztásánál, mind a stílus esetében. Ehhez is mutatok két régebbi oldalt, és rögtön érthető lesz. Mindkettő hagyományos oldal és közel egy időben készültek. Nézzétek el nekem, hogy ilyen régi alkotásokat mutatok, de ezzel tudom jól ábrázolni amiről beszélek 🙂  (8-és10 éves alkotások ) Itt még én is sok hibát követtem el, a gyakorlottabbak ezt látni fogják, én is voltam kezdő, 🙂

Nos, milyen lenne, ha kicserélném a két fotót?

PA310003
Örömteli pillanatok

A fenti oldal érdekessége, hogy már itt használtam füstfóliát, ami más kreatív alkotásoknál akkor nagy divat volt, a scrapbook csak pár éve “fedezte” fel 🙂

Ez a sorozat a kezdő lépésektől végigvezet benneteket a scrapbook rejtelmein. A képzőművészet alapjait fogom felhasználni, segítségül kérni. Azok akik nem jutottak el még valamilyen alapfokú tanfolyamra elmondom mik azok az alapvető dolgok, amelyeket tudnunk kell ahhoz, hogy elsősorban saját részünkre, a lehető legszebb, legkedvesebb oldalakat, albumokat készítsük el.
Elsősorban ez a sorozat inkább elrendezési, technikai, segítséget ad. Nem szól külön stílusokról, trendekről, divatról. Amiről szól az  alkotás teljességéről, harmóniájáról, és arról, hogy egy oldal mitől lesz olyan, hogy többször is megnézzük. És itt most nem a legújabb készletekről, és díszítőkről beszélek. Annak más varázsa van, az azután jön, amikor az alapokat jól alkalmazzuk.

Saját oldalaimon fogom megmutatni a jó, és a kevésbé jó megoldásokat, illetve azt hogy mit nem ajánlatos!

Maga scrapbook a kollázs technikára épül.

Mi is a kollázs?

A kollázs (a magyar szó a francia collage[1] kiejtés szerinti átírása) olyan – általában művészi – alkotás, amely valamilyen felületen több dolog (fénykép, újságcikk, levél, egyéb tárgyak stb.) csoportos felragasztásából áll. Művészeti alkotás, amelyet papír, fénykép, textil, fa, fém vagy más egyéb anyagok darabjaiból illesztenek össze. Ez a technika a kubisták, személy szerint főleg Georges Braque és Pablo Picasso alkotásai nyomán vált népszerűvé.

Találtam egy magyar alkotót akinek a művei teljesen elvarázsoltak pár éve, ebből mutatok egyet.

Ajtai Tamás műve

osszpontositas 4 50x50

 

Az én javaslataim pontokba szedve, mikor kezdjek scrap oldalt, vagy albumot készíteni?

1.Nyugodt külső körülmények, és belső nyugalom.
2.Számotokra kedves fotó, ami különösen fontos.
3.Mindenképp meg akarjátok őrizni az utókor számára a pillanatot.
4.Érzitek azt, hogy ez a pillanat, többet érdemel, mint egy dvd lemez, vagy sima albumban lapulás, a fiókban!
5.A kellékek, ami rendelkezésetekre állnak elégségesek, nem fog hiányozni semmi.

Most ennyi jutott eszembe, kezdjünk hozzá. Először két részben kimondottan a technikai dolgokkal foglalkozunk. Ezeket alapdolgoknak, legfontosabbnak tartok. és

Itt van még egy idézet azoknak kiemelten, akik már alkottak, de nem publikáltak, mert az önbizalmuk valahol elveszett……

„Bármilyen tehetséged van, használd azt: Az erdő is nagyon csendes lenne, ha csak azok a madarak énekelnének benne, akik a legjobban tudnak énekelni.”
(Henry Van Dyke)

 

Folytatás a jövő héten, most figyeljetek a naptárra, a kihívásunkra még van idő! 🙂  Kellemes alkotónapokat kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.