cats 1

Kávészünet – Kompozíció

szeptember 12, 2018 6:35 de. | Közzétette |

Nemcsak kezdőknek, mi a kompozíció ?

Folytatom a scrapbook oldal elkészítésének főbb technikai felsorolását. Hangsúlyozom, ez mind a képzőművészeti alkotásokból átvett, és a scrap alkotásokhoz alkalmazható technikai szabály. Nem titok, elárulom amikor belefeledkezek egy alkotásba, ezek sohasem, vagy nagyon ritkán jutnak az eszembe. De ha egyszer végigveszi valaki, és tudatosan egyetlen oldalt úgy készít el, hogy próbálja(!) mindezt alkalmazni, legközelebb már jön magától, tudni fogja, érezni, hogyan a legjobb 🙂
Ma a kompozíciót fogjuk körbejárni, és példákkal illusztrálom amit tudok, vagy megtalálom a saját munkáimban .

Mit is jelent a kompozíció?  Pontos meghatározása a következő:

kompozíció (a lat. compono, ‘összállít’ igéből): 1. a művészetben valaminek a szerkezete, felépítésének váza; szorosabb értelemben egy képzőművészeti alkotás szerkezete, fölépítése, a tárgyi motívumok, a képelemek: színek, foltok, formák, vonalak stb. elrendezése oly módon, hogy a látvány, véletlenszerűségeit kiküszöbölve, a mű részei között összefüggést, szándékolt rendet teremt.

Rendet teremt, de kifejez valamit, érzéseket – gondolatokat közvetít.

A scrap alkotásokra lefordítva arról szól, hogy egy scrapbook oldal – vagy egy album minden oldala – akkor éri el a célját ha a kompozíciós elemeket alárendeljük a fotónak, és a hozzá tartozó címnek, kommentnek.

Milyen elemekről is beszélünk? Melyek ezek a vizuális elemek?

A képzőművészethez hasonlítva,- hiszen mint már említettem a bevezetőben- valójában egy kollázst készítünk. Mivel minden alkotásnak van egy poénja, a scrap esetében ez a fotó! Ezért a fotó adja az alapot, azt kell kihangsúlyozni, arra kell felhívni a figyelmet egy sajátos módon, különböző díszítőelemek és egyéb kreatív trükkök alkalmazásával.

 Vonalak.

A szemet vezető, területet behatároló elemek

Pl. öntapadós csík, washi tape, varrás, doodly rajzolás, kivágott papírcsík, hosszanti pecsét, nyilak különböző alkalmazása

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Alakzatok

Geometriai élek által határolt területek

Pl. chipboardok, virágok, milton kapcsok

 

 alakzat3alakzat2alakzat1OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

Fényértékek

Ezek a sötét – világos fények , elemek kontrasztja

Pl. egy sötét pecsételés egy világos díszítő mellett.

 

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Textúrák

Felszín anyagminősége, ami tapintás által illuziót közvetít az  alkotásnál.

A scrap oldalnál ez azt jelenti, hogy különböző technikákkal egy  texturált felületet hozunk létre alapnak, díszítésnek.

Pl. stencillel, különbözőpasztákat viszünk fel, csipke, tortapapír használata, domborító porral való díszítés. mistel való stencilezés, gyöngyök flitterek használata

 textúra textúra2 textúra3

Színek

Nagyon fontos, külön foglalkoztunk vele  (Intenzitások, árnyalatok ) Egy példát mutatok,ebben az esetben a fekete-fehér fotó ellentéteként a piros színt használtam. Így az oldal nem lett unalmas, és a fotó is a díszítőkkel harmóniába került.

19732351_2014657968762513_5686536765736851422_n

 

Irányok

Függőleges, vízszintes vagy átlós irányok használata.

Pl. hogyan helyezzük el a díszítőelemeket, textúrákat, hogyan irányítjuk a figyelmet a fotóra.

Nézzünk két háromszög által határolt kompozíciót. Más mindkettő, mégis kompozíciós szempontból azonos 🙂

 

18740101_1997545030473807_8282072165780002022_n 2

 

P81949071

 

Ebben az esetben  egy háromszög vonalai  mentén szalad körbe a szemünk, és annak egyharmadát foglalja el a fotó, amiről az oldal szól. Sokszor van olyan érzésünk, hogy “megbillen” az oldal. Itt is előfordulna, de elég valami pici dolog az ellentétes oldalra, és máris kész az egyensúly, és létrejött egy jó kompozíció 🙂

Méretek

Különböző elemek amit használunk, azok egymáshoz viszonyított nagysága. Általában akkor tudjuk a fotóra irányítani a szemet, ha a díszítőelemek a fotó valamelyik oldalán helyezkednek el, és kisebbek a fotónál. Ez a klasszikus verzió.

20294033_2025281471033496_7143908857208745008_n

Az elrendezés egy fekvő L alak, és a kis virágok a fotó, és felirat felé vonzzák a szemet. Persze van más variáció is.

21557701_2049367338624909_5896876238967770253_n12

 

Itt például nagy a virág, a fotó mellett, de a kevés szöveg, és a színek egyszerűsége harmóniát teremt, és nem nyomja el a fotó szépségét. És mutatok egy mutatós, szép oldalt, de nekem mégis a lényegről elvonta a figyelmet, a virágok nagy mérete.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Lehetne sok-sok példát mutatni még, javaslom próbáljatok az oldalaitok közt keresni, és meglátjátok sokszor ösztönösen is sikerült szuper kompozíciókat is létrehozni.

Ezek voltak a legfontosabb részletek, de nézzük meg egy oldalon belüli elhelyezkedés, az oldalon belüli  kompozíció kialakításánál mire is kell figyelni?

-Ellentétek

ellentétek amelyek fokozzák az izgalmasságot, érdekességet (sötét-világos, vízszintes-függőleges)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itt a vízszintes-függőleges ellentétpár érvényesült, a festék függőleges folydogálása, és a felirat határozott színnel vízszintesen!   Néhány díszítő elemmel még hangsúlyozzuk és készen is van.

— képzeletbeli vonalak, amelyek megfelelő irányba viszik a szemet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Itt nagyon pici a fotó, és az oldal szövege talán fontos. De a felirat iránya gondosan egy irányba mutat, így akarva- akaratlan  a fotó az amit először látunk, és a nagy feliratot utána. Persze ez nem biztos mindenki esetében, de a hasonló oldalak biztosan ezt tükrözik.

Nem arról van szó, hogy most mindent alkalmazni kell, és mérnöki pontossággal felrakosgatni. Egy minimál oldal – amin igen kevés elemet használtam – lehet nagyon érdekes, figyelemfelkeltő, ha jól választom ki a kompozíciós elemeket.

 

Szándékosan csak saját oldalakat használok, mert  hibát is fogok mutatni, és azt is csak a saját oldalakon teszem.

Az első részben ezeket szerettem volna elmondani, nézzétek jól végi, és keressetek a sok-sok neten található, vagy saját alkotásban az említett elemekből.

 

Köszönöm a figyelmet, legközelebb a harmadolás, aranymetszés, fókuszpont amiről mesélek majd.

 Ne felejtsétek van szeptemberi kihívásunk is! Jó alkotást mindenkinek!

Címkék:

Hozzászólás zárolva.