cats 1

Kévészünet – Fókuszpont, harmadolás

szeptember 19, 2018 8:31 de. | Közzétette | Hozzászólás

  Harmadolásról, fókuszpontról,

 

Foglaljuk össze még egyszer, amit a kompozícióról elkezdtünk az előző részben.

Úgy is mondhatjuk a kompozíció: szervezett látvány.

A vizuális alkotásokban (u.mint a zeneművekben) az egyes alkotó elemek egymáshoz való térbeli elrendezését kompozíciónak nevezzük. A kompozíció elemeinek jó elrendezése, bizonyos rend szerinti csoportosítása ösztönzőleg hat arra, aki nézi, és kiemeli a lényeges látni valót. A scrap esetében ez a fotó!

Ha egy kompozíció jól sikerült, ahhoz sem hozzátenni, sem elvenni belőle nem lehet a nélkül, hogy az egyensúlyt fel ne borítanánk.

Tehát a cél: a kompozíciós elemek megfelelő kiválasztása, elhelyezése, ami a szemlélődőnek – akár saját magunknak – érzéseket, gondolatokat közvetít.

Minek is beszélek erről ilyen sokat?  Ahogy tovább haladunk egyre inkább érteni fogjátok!

Az előző részben beszéltem a különböző elemekről, amit használunk. Aki alkot, mindig kiválassza mit, miből mennyit alkalmaz.

Ez a scrapbook esetében nem ilyen nyilvánvaló, és nem is ilyen egyszerű!  Nem mindig új oldalakat fogok mutatni, hiszen 5-6 évvel ezelőtt is voltak trendek, divatok , amihez akkor próbáltunk alkalmazkodni.  A következő oldal pl. ilyen 🙂

Nézzünk a példát:

cats 2

 

Ebben az esetben, ami adott volt, a háttér papír, és a mintája a két kismadárral.

Ami még készen volt az a rózsaszín kivágott csík, amit őrizgettem, mert akkor még nem volt vágógépem, és minden ilyesmi kincsnek számít!  Tudtam, hogy egy átlós kompozíció lesz a fotó persze adott volt, és tudtam, hogy mindenképp a díszítő elemekkel a madarakhoz, virágokhoz kellene igazodni.

Két helyre kerülhetett volna a fotó, jobb oldalra, baloldalra?  Nem a bal kizárt! Az ok pedig az, hogyan szerepel a fotón a szereplő, adott esetben Lizike.
Jobbról balra fordul, tehát semmiképp az oldalunknak nem fordíthat hátat.
Erre mindig vigyázni kell,csak  nagyon indokolt esetben nézhet a portré kifelé! Ez most nem az volt.

A kellékeknél tartottunk. Tehát elhelyeztem a képet a harmadolás szabályai szerint (erre mindjárt rátérünk) aljára tettem a kivágott díszt, és egy tollat.

Kalitka chipboardot, virágokat tettem köré, jobb oldalra betűket címnek. Így még nagyon furcsa volt, féloldalas, „felbillent”. Akkor került a baloldalra a feliratos kis címke és a két nyilas bélyegző jobbról-balról. Legvégül a madarak szimmetriáját követve a jobb felső sarokba is került még díszítés. Ez már plusz! (akár el is maradhatott volna, de akkor tetszett )

Igen, de így lett teljes a kompozíció! Ha a bal oldalt feljebb díszítem nincs rá szükség, de így igen, mert egy olyan vonalú elhelyezkedés jött létre, amiből kiemelkedik a fotó, és ha innen indul a szem, ha onnan, a fotó mindig útjába kerül.

 

Beszéljünk a harmadolásról!

A művészek a harmadolás szabályát nagy általánosságban követik. Lényege, hogy – egy festmény esetében a kép tárgyát – a mi esetünkben a fotót, soha nem középre helyezik, hanem az alkotás teljes területét függőlegesen, és vízszintesen három részre osztó, egymást metsző párhuzamos vonalak valamelyik metszéspontjánál helyezik el.

1

Ez igazából az aranymetszés 5 % -os megközelítése, ezzel a módszerrel fotózásnál is élhetünk, sokkal érdekesebb, jobb képeket készíthetünk. Az aranymetszést itt nem részletezem, nem látom szükségét. A harmadolás pont elég egy scrap oldal esetében. Ez egy lehetőség, és majd beszélünk később a középre helyezésről és szimmetriáról is. 🙂

 

P8220130

 

Ez az oldalam egy példa a harmadolás szabályára, és még egyéb előző részben említett elemekre.

A fotó hol is helyezkedik el?  Nézzünk a felső fotóra! Igen az alsó harmad két metszéspontján van. Igaz vízszintesen középen, de nem a teljes felület közepén!

Használtam az ellentétekből, mit is? A fotó erős színeihez, egy semlegesebb hátteret, világosabb színnel.  Ellentétpárt használtam, a vízszintes-függőleges díszítést.

A vízszintes vonalak általában nyugalmat nagyobb tereket jellemeznek. A függőleges díszítések a nagyszerűség érzését keltik, itt ezt egy karcsú kis virággal jelképeztem, de ez egyben a szeretet jelképe is!

A felirat, csipke, mind a nyugalom érzetét kelti. A fenti jobb oldalon lévő üres rész nagyon jó, kell az úgy nevezett negatív tér is az alkotásokban. Erre még visszatérünk.

Fenn baloldalon a sarokba a virág megerősíti a fókuszpontot, mert háromszöget alkot a háttér papír két oldalával. 🙂

 

Még egy mai téma, még mindig a fókuszpontnál tartunk, de van, hogy egy scrapbook oldalon nem tudjuk mi a fókuszpont. Persze tudjuk, keressük a fotót, de a sok díszítő, csecse-becse elnyomja azt! Van ám ilyen oldalam is, ennyi alkotás után lehet találni. Ez az az oldalam amire nem nagyon vagyok büszke, de én is tanultam, sokáig, és sokkal nehezebben, hiszen csak blogok voltak, és külföldieket kerestünk, hiszen itt mindenki tanuló volt még.

PC3000471

 

Ez az oldal tipikusan, amire azt mondom „a kevesebb néha több! „

Egyetlen pozitívuma, hogy van komment! 🙂

A többire azt mondanám: egyszerűsítés! A zsúfolt képeken nehezebb megtalálni a fókuszpontot, a lényeget, értelmezni a témát. A felesleges elemeket eltüntetem a zavaró hatást csökkentem. Ebben az esetben már a háttérpapír választása sem jó találat. De ha már, akkor a három kör ide nagyon rossz. Egy piros szögletes valami, és még egy csíkszerű elég lett volna. Ha ferdén helyezünk, fel képet annak legyen valami oka, vezetője. Ezek a fotók úgy néznek ki, mintha részegek lennének!  Nincs elég hely a díszeknek, és a dátumnak, sok minden szanaszét, nem vezeti a szemet a fotókra semmi! Minden díszítő mérete nagyobb, mint a fotón szereplő alakok, akik miatt az oldal készült. Előző részben mit is írtunk a méretekről?

Számomra nagyon kedves fotók, kedves évszám, de nem sikerült oldal, azért született, (akkor nem gondoltam volna J )hogy Nektek meg tudjam mutatni, így NE!

 

Görbült vonalak, görbe díszítések

PA310003

 

Általában valamilyen mozgáshoz, ritmushoz kapcsolódnak, a görbült  vonalak dinamikát fejeznek ki. Ehhez itt most nem kell sok magyarázat, persze a színekkel is lehet segíteni az érzést!
Ennél az oldalnál a témát tekintve már a fotót is “táncoltattam” azaz ferdén helyeztem el. a díszítő elemek pedig ferdén feltett csíkok, cikk-cakkos nyilak. ferde minden! A komplementer színekkel pedig még több dinamikát kapott az oldal.

Legközelebb még mindig az elrendezéssel, és egy kicsit már a színekkel is foglalkozunk. Kérlek, tegyetek fel a ScrapBolt oldalán a poszthoz oldalakat, vagy azért mert találtatok rajta valamit amiről itt olvastatok, vagy esetleg valami nem sikerült, és segítséget kértek hozzá 🙂 A saját oldalakat nézegessük együtt, miket találunk az említett dolgokból rajtuk, és esetleg legközelebb hogyan lesz még jobb, harmonikusabb, igazán kedvetekre való az alkotásotok.

És hangsúlyozni szeretném, hogy nem azért teszem a saját oldalakat, hogy propagáljam Nektek, hanem senkit nem akarok bántani, még ismeretlen alkotót sem. (bár sok furcsaságot lehet találni) Inspirációnak pozitiv-negatív irányban lehet használni.
Soha nem az az igazi alkotó ember, aki a saját hibáit nem ismeri el, nem látja, hanem az aki feltárja, és legközelebb kijavítja azt!

 

Szeretném felhívni a figyelmet a kihívásunkra, ami nagy fotós oldal, és igazán könnyű nyári fotót találni hozzá!  Még  van egy hét az alkotásra!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.