dav

Kivágóívek készítése házilag – tutorial

augusztus 30, 2018 8:06 de. | Közzétette | Hozzászólás

Múltkori bejegyzésemben ígértem, megmutatom, hogyan készültek a kivágott virágok. Nemcsak, hogy megmutatom, hanem letöltési helyekkel is szolgálok és ingyen letölthető, nyomtatható íveket is hoztam. Jól hangzik, ugye?

IMG_20180718_175537_logos

A mai bejegyzésem két részre tagolódik.

Az első azoknak szól, akiknek nincs Silhouette vágógépük. Ők csak letöltik a kész A4 lapokat, melyeken a virágok vannak, majd nyomtatják és kivágják. Ha túl nagynak találod a virágokat készülő alkotásodhoz, csak kicsinyítsd le nyomtatáskor. Link lejjebb.

A második pedig Silhouette géptulajdonosoknak. Nekik a letölthető studio-fájlokon kívül videót hoztam, a Trace és Offset funkciókről.

A bátrabbak, akiknek képszerkesztői tapasztalatuk is van, maguk is nekiállhatnak ilyen kivágóívek készítésének. Az interneten rengeteg ingyenesen is letölthető mintát találsz, bármilyen témában. Én most összegyűjtöttem párat a vízfestéses virágokból.
(Ezek a minták általában saját célokra felhasználhatóak, de üzletiekre nem. A szerzői jogokra és a felhasználás feltételeire, kérlek, mindig figyelj oda! Fordított helyzetben Te sem örülnél, ha egy alkotásod más mondaná sajátjának.)

Ha nincs időd saját kivágóívet készítened, az alábbi képre kattintva rögtön letölthetsz három A4-es ívet. Az első kettőt a virágkoszorús oldalam készítéséhez használtam. Csak kinyomtatod és kivágod. (Ha kisebb méretű virágokat szeretnél, nyomtatáskor állítsd be a megfelelő méretet.)

ingyen letölthető kivágóív festett virágok

Silhouette vágógéppel rendelkezőknek pedig itt a vágófile, studio3 formátumban. Ezt is csak nyomtatni kell és kivágni. (A fájlokat Cameo géphez, A4 mératű papírra készítettem. Mindenképp ellenőrizd a lapméreted, hogy a nyomtatódhoz igazodjon!)

Most akkor jöjjön a videó. A kontúrvágást mutatom be, amikor egy rajzot körbevágunk úgy, hogy vékony fehér szegélye is marad.
Remélem, így hangmagyarázat nélkül is látható, mit és hogyan csinálok. Ha mégsem, olvassátok el YouTube-on a leírást, abban vannak támpontok. Ezt a videó alá is bemásolom. Ha ez sem elég, kérdezzetek bátran itt vagy a Silhouette-csoportban.

A videóban megmutatom, hogyan lehet rajzot körbevágni Silhouette Studio programban.

1. Először a Nyomkövetés (Trace) funkcióval a levelek köré vágóvonalat készítek. Néhány levélnél ezt a műveletet meg kell ismételni, egyesével kijelölve. Ilyenkor a nem kívánatos vágóvonalakat ki kell törölni.

2. A vágóvonalakat megnövelem, hogy legyen egy kis fehér keret a levelek körül. Ezt a Kiegyenlítés (Ifszet) funkcióval teszem. Az így kapott vágóvonalat kivágom, majd a régit kitörlöm és az újat visszamásolom. A görbét egyszerűsítem. Ezáltal kevesebb pontból fog állni, gyorsabb lesz a feldolgozás.

3. A végén a csoportbontott levélkéket megigazítom, ha kell, hogy ne érjenek egymásba, egymáshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.