Minden, amit tudni érdemes a Silhouette vágóalátétekről

július 21, 2018 12:24 du. | Közzétette | Hozzászólás

Ezt a bejegyzést már rég meg kellett volna írnom, de eszembe se jutott. Annyira alap dolognak tartottam, de rá kellett jönnöm, nem mindenkinek az. Miért is lenne? Hiszen én is tanulok valami újat, ha máshogy nem, a magam kárán.

Szóval, most összeszedtem mindent, amit a Silhouette digitális vágógépek (szinte) nélkülözhetetlen eszközéről, a vágóalátétről tudni kell.

Használata:

A vágóalátét arra való, hogy  anyagokat (pl. papír, dekorgumi, textil) vágjunk rajta. Ez egy ragacsos műanyag lap, amire azért tapad rá a papír, hogy vágáskor ne mozduljon el. Az új alátéten van egy kék fólia, amit vágás előtt le kell húzni! Ez egy réteg, ami a ragasztót védi a koszolódástól. Vágás után érdemes visszatenni-

Miután kivágtuk a mintát, a papírt* leszedjük az alátétről.
Célszerű nem a papírt lehúzni az alátétről, hanem az alátétet a papírról úgy, hogy mintha fel akarnánk tekerni az alátétet. Így könnyebb leszedni, mert a hajlásnál leválik a papír, egyszerűbb megfogni. Kis, vékony kivágatokhoz, főleg ha nagyon oda van ragadva, spatulával érdemes alányúlni. Így nem szakad el a papír.

Méretük

A különböző gépekhez különböző méretű vágóalátétek valók. Ezek nem keverhetők egymással.

Silhouette Cameo Curio Portrait vágóalátétek

Ragacsosságuk

Az alátétek kezdetben nagyon jól ragadnak. Olyannyira, hogy elég nehéz leszedni róla a papírt. A vékonyabb papírok el is szakadhatnak, ezért fejlesztették ki a gyengéd alátéteket. Ezek kevésbé ragadnak.

Silhouette Cameo Curio Portrait vágóalátétek gyengéd és normál

A használat során az alátét veszít ragadósságából. Koszolódik, szöszölődik stb. Főleg szöszös anyag vásásakor: filc, kraft karton. Ez ellen lehet tenni.

Hogyan legyen újra ragadós az alátét:

  • A langyos, szappanos vizes lemosás segít. De nem szabad sikálni! Csak finoman. Majd hagyni magától megszáradni.
  • Ha még ragad, de nem eléggé, celuxszal vagy washi tape-pel az anyag szélét leragasztani, hogy ne csússzon el.
  • Ragasztó spray-vel lefújni. (A 3M kék ragasztóspray-t javaslom, ez nekem bevált. Volt olyan, ami csak köpködött. De nem próbáltam minden fajtát, más is jó lehet rá.) Itt meg kell találni a középutat: se túl sok, se túl kevés.

(Filc vágáshoz egy tipp. A vágóalátétre először egy öntapadós fóliát tegyél, majd erre a filcet. Így a fóliát ugyan cserélni kell, de az alátéted tovább fogja bírni.)

Mikor kell cserélni?

A gondos használat mellett is elhasználódik az alátét. Ez a dolga. Óhatatlan, hogy cserélni kell. De miből lehet tudni, hogy itt az idő?

  • Ha már nagyon karcos, és a karcok nemcsak a ragasztós felületen vannak, hanem a műanyagban is. Ezek a kis barázdák megvezetik a pengét, megugrik, beakad a vágás.
  • Ha már kis darabok hiányoznak az alátétből. Ezt akkor látod, ha a fény felé fordítod és átnézel rájta.
  • Ha nem vágja egyenletesen a papírt és a kés állításával sem javul a helyzet.
  • Ha egyre több selejtesz gyártasz, pedig eddig jó olt.. Sokszor nincs látható jele mikor kell cserélned, de ha sok a hibás vágás, akkor gondolj erre mindenképp. Ezt igazából addig nem hiszed el, amíg ki nem próbálod. Saját tapasztalat. Értetlenkedtem, miért nem vágja át, amivel eddig nem volt gondom. Újra és újra megpróbáltam, de nem ment. Aztán alátétet cseréltem és láss csodát!
  • Ha sokszor megakad a kés vágáskor. Ez is a barázdákra vezethető vissza.

+1 TIPP!
Az alátétnek ne mindig ugyanazt a részét használd! Általában mindenki a bel felső sarkot használja. Váltogasd a helyeket, hogy mindenhol egyformán kopjon. Ezzel is növeled az alátéted élettartamát.

IMG_20180628_102026_logos

IMG_20180628_102052_logos

* Mindenhol papírt írok az egyszerűség kedvéért. De az alátétre nem csak papírt lehet tenni. (Rengeteg anyag vágható ezekkel a gépekkel: textil, filc, dekorgumi, parafa, zsugorfólia, írásvetítő fólia, matrica stb.)

Remélem, hasznos tanácsokat kaptál. Ha szeretnél még több tapasztalatra szert tenni, csatlakozz Silhouette-közösségünkhöz! Egy segítőkész, lelkes csapat tagja lehetsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.