Ragad, de meddig?

szeptember 24, 2018 12:30 du. | Közzétette | Hozzászólás

Mára van egy rossz hírem és egy jó. A rosszal kezdem.

kb. egy hónapja elővettem egy régi albumot, ami Apának készült olyan 5-6 éve. És ahogy elkezdtem lapozni, a fényképek szépen sorban potyogtak le az alapról. Mintha oda sem lettek volna ragasztva. Egyszerűen nem akartam elhinni! Mi ez? Miért? A fotónak semmi baja, szuper szépek a színek. Eddig mindig azokért aggódtunk, hogy jó minőségűek és hosszú élettartamúak legyenek. Ez most pipa. Mindig laborban hívatom elő vagy legutóbb a Cewe helyi gyorsautomatájánál. Nem tudtam, mit tegyek, hiszen a kétoldalas ragasztó alap, nem helyettesíthető. Szomorkodtam.

sdr sdr cof

Aztán a KCS tagok is ugyanígy jártak. Csak ők minialbumok gerincével. Nekik nem kellett hozzá 5 év. Aztán egyre több scrappertől hallottam, olvastam. Ez már nem lehet véletlen, gondoltam. Más-más helyről vesszük, más-más időben és mégis. Egyszerűen nem akartam elhinni, hogy a 21. században nem tudunk tartósan papírt ragasztani. Ezért elkezdtem kutakodni…

Először eszembe jutott, hogy mikor a gyógytornász kineziotapaszt ragasztott a lábamra, azt mondta, hogy ez nagyon erős ragasztó, több napig is bírja, még a zuhanyozást is. Bírta. Ő akkor azt mondta, akril alapú ragasztó. Na jó, de akkor van másmilyen is? Ekkor kezdtem el kétoldalas ragasztókat nézni mindenhol. Rengeteg scrapbook webáruházat megnéztem, a naaagy külföldiekkel kezdve. Semmi információt nem találtam a ragasztó típusára! Volt olyan, hogy erős meg tartós meg fotókhoz meg képeslapokhoz. Nekem, mint mérnökembernek ez így megfoghatatlan.

Aztán olvastam olyat, hogy a gumi alapú ragasztót, szállítás után fél éven belül fel kell használni. Hát én nem szoktam fél év alatt egy tekercset elhasználni, ráadásul ki tudja a boltban mennyit állt még előtte. Az akrilra viszont ez nem vonatkozott.

És most jön a jó hír!

Végül eljutottam szakemberekhez, akik csak kétoldalas ragasztóval foglalkoznak. Csak ezt árulják! Képzelheted. És minden kérdésemre tudtak válaszolni, sőt! Mikor mondtam, hogy scrapbookozáshoz keresek ragasztót, ami bírja, csak bólogattak.

Azóta csak ezt használom. Az albumot újraragasztottam, még bírja. Igaz, nem telt el 5 év. 🙂 Akinek minialbum gerinchez adtam, azt mondja bírja, nem esett szét egy hónap alatt. Ráadásul nem kell ollóval vacakolni, könnyen téphető kézzel is. Kinézetre semmiben sem különbözik a régitől. Használatkor sem éreztem különbséget. Még árban sem! Meg nem mondanám, hogy más. Mondjuk a hordozópapírt könnyebben le tudom szedni, elsőre is. Amit észrevettem, hogy nehezebb visszaszedni, jobban roncsolódik ilyenkor a papír.

És ami még fontos! Erős, tartós ragasztáshoz, poszterkasírozásra, hullámkarton, valamint egyéb papírok és kartonok ragasztására ajánlják. A teljes tapadóerőt kb. 12-24 óra múlva éri el. Ragasztáskor a szalagot ne feszítsd, ne nyújtsd meg! Ezeket a ragasztószalagokat szobahőmérsékleten, fektetve tárold. Több tekercs esetén helyezz közéjük (pl. szállításkor kapott) fóliát. A kaucsuk-alapú ragasztószalagokhoz képest tartós eredmény érhetsz el az akril alapú ragasztószalag használatával.

ScrapBolt akril alapú kétoldalas ragasztószalagScrapBolt kétoldalas ragasztószalag

És a legjobb hír! A webáruházban már kapható!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.