OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scrap táborban jártam…Szedres – Art jornal workshop

április 19, 2016 7:43 de. | Közzétette | Hozzászólás

 

safe_image.php

Nagy izgalommal készültünk Kovács Ildikóval a bemutatóra, hiszen az Artjournal-avagy művész füzetek már kicsit “kilépnek” a scrapbook világból, illetve időnként egy hajszál ami elválaszt. Ez a hajszál a fotó. Az hogy teszünk bele, avagy “csak” elkészítünk egy naplót, ami nem írással (vagy kevés írással) hanem kreatív ábrázolással fejezi ki a lelki állapotunkat, azt hogy érezzük magunkat!

A következőkkel kezdtem:

Az “art journalt”  azaz művészfüzet, művész könyv ( art book) én most itt önhatalmúlag összefoglaló névként használom, hiszen az ilyen naplószerű vázlatfüzeteknek sok fajtája is ismert: van a “pakolós” emlékfüzet (smash book), a rajz- vagy vázlatfüzet (sketchbook), aztán a “travel journal”, amelyet utazáskor rajzolunk-festünk-ragasztunk teli – és ezeknek számtalan egyedi kombinációja.

Ha röviden kellene megfogalmaznom, hogy mi is az az “art journal”, akkor majdnem ennyi volna: egy napló, amelybe nem csak írunk, hanem rajzolunk, festünk, ragasztunk is, pillanatnyi hangulatunk szerint és az önkifejezésen kívül az átélt élmények rögzítése, sőt, feldolgozása is igen lényeges lehet ilyenkor.

És itt már rögtön egy terápiás eszközről beszélünk egyben: hiszen mint minden téren, az alkotás itt is terápiává válik, egy füzetben, képekben naplózva az életünket, mintegy önismereti, stresszoldó gyakorlatként.

A naplóírás folyamat. Nincsenek ugyan szabályai, de az egyik alapvető jellegzetessége mégis a rendszeresség. Az, hogy időről időre, akár váltakozó időközönként is, de az ember szembenéz a napi, heti, havi történésekkel és mindezt megfogalmazva rögzíti naplójában.

Ha egy vizuális alkotó naplót vezet, akkor alapvetően az a különbség, hogy ő nem szavakkal, hanem képi jelekkel fogalmaz . Ösztönösség és tudatosság, spontaneitás és átgondoltság kavarog bennünk naplóírás közben. Ez ismét igaz az alkotómunkára is. A kikapcsolódás, a meditáció ideje és helye ez a rituális tevékenység. Általa képi formába önthető a pillanatnyi mozzanat, a felsejlő emlék éppúgy, mint egy-egy rajzi ötlet. Elsősorban a jelhagyás a fontos. A vonal, a folt, a forma megjelenítése a papíron, amelyet visszanézve újra lehet fogalmazni, tovább lehet gondolni, fejleszteni. Vagy éppen el is lehet később teljes mértékben vetni.
Van hogy „csak” kollázst készítünk, felhasználva kedvenc magazinunkat, és némi maradék egyéb papírt akár reklámújságból, vagy kidobásra ítélt csomagolóanyagból.

Mutatok ilyen már-már művészi alkotást, ami nagyon tetszik nekem. Ez csak kollázs technikával készült.

12073_night_is_young_red_heel_standlee_12x12_collage_dpw

 

Utána Ildikó mondta el és illusztrálta újságokkal, és tényleges bemutatással a további tudnivalókat:

 

Mindenki azokat a médiumokat válassza, amiket a legjobban szeret, amik testhez állóak.

Lehet papír, vászon, kivágatok, könyvlapok, transzferek, chipboardok, festék, tinta, zsírkréta, pasztell, paszták, mistek, stencilek, pecsétek, fémdíszek, gyöngyök.

Az általunk készített inspirációk: 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
12380138_10209140484811944_1236997542_n
12380515_10209140480651840_199730174_n

 

Mindezek után nagyon szép alkotások születtek, a teljesség igénye nélkül mutatok néhányat, de mindet nem tudom , a tábori Fb csoportban láthatóak ! Az oldalak elkészítése nagyon sokféle lehet, ezért itt technikai leírást adni nem tudok, erre külön alkalmakat kell keresni 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itt szeretném megköszönni a támogatást a ScrapBolt részéről, valamint a Pentart részéről.
Kiváló termékekkel alkothattunk, kipróbálhattunk mindent, és a fenti szépségek megszülethettek!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.