Untitled_Panorama2_logos

Színárnyalatok egy színes tintával

július 13, 2018 5:37 du. | Közzétette | Hozzászólás

Egy ideje nagyon divatosak a rétegzős bélyegzők. Persze nekem is be kellett szereznem (legalbáá) egyet. Aztán jött a felismerés, hogy nincsenek azonos színű, de különböző árnyalatú tintapárnáim. És ami még ennél is jobban elszomorított, hogy egy virághoz minimum két szín árnyalataira lenne szükség. És máris tizenezreknél tartok. Próbáltam különálló tintákkal kísérletezni, de nem volt az igazi a végeredmény és sokkal olcscóbb sem.

Na de most! Olyan bélyegzési technikákat mutatok, amivel csökkentheted a tintáid mennyiségét, de növelheted a színek számát. Ugye jól hangzik? Ezeket ki is próbáltam, és működik. A kedvencem, mikor egy színes tinta használatával három színárnyalatom lesz.  Olvasd és próbáld végig mindegyik technikát, nagyon hasznosak!

Az ötlet nem tőlem származik, hanem kedvenc bélyegzősömtől, Jennifertől. És most jöjjenek a technikák!

1./ Egy szín, több árnyalat

Ez mutatom elsőnek. Ez a legklasszabb mind közül. Szükséged van egy telített színű tintára és egy fehér pigmenttintára. A fehér szerintem alap egy scrappernek. Nekem VersaMagic Cloud White és Brilliance Moonlight White van. Mindkettő szuper, jó fedésű, de a Brilliance-t fotóra is tudod használni. A trükk az, hogy tulajdonképpen egy színnel bélyegzel és (az utolsó réteg kivételével) mindegyik rétegre nyomsz még egy fehéret, de a legelső formáddal. Így:

  • 1. réteg szín + 1. réteg fehér
  • 2. réteg szín + 1. réteg fehér
  • 3. réteg szín (ezt lehet duplán, triplán is, ahogy jól néz ki)

A fotón látod, milyen szép lett a virágom. A levélnél pedig az első fehér rétegből duplát nyomtam. Nekem így jobban tetszett.

Untitled_Panorama1_logosIMG_20180712_083949_logosIMG_20180712_083926_logosIMG_20180712_083919_logos

Azt tapasztaltam, hogy nem mindegy milyen papírra és milyen tintával bélyegzel. Érdemes sima felületű, nem szívópapírt használni, sokkal szebb lesz! Én Bristol Smooth papírt használtam. A tinták közül nekem a VersaMagic vált be. Nem szívta be a papír és a fehér festék sem. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. A Memento valahogy nem maradt meg a fehér rétegen, hanem eltűnt benne. Gondolom, ez azért van, mert ez egy dye típusú tinta. (A típusokról itt írtam korábban.) A Distress Oxide pedig… inkább ne is beszéljünk rőla. (Lásd a fotót.)

IMG_20180712_083626_1_logos t-IMG_20180712_083645_logos

És azért mutatom a videót is, vizálisan könnyebb szerintem megérteni.

2./ Bélyegezz, mint gyerekkorodban

Ez a  tchnika már a kisujjadban van. Egyszerűen csak betintázod a bélyegződ, majd nyomsz vele kettőt, hármat. Mivel a pecsételések között nem tintázol újra, a szín egyre halványabb lesz. Mutatom több színnel:

IMG_20180712_083454_logos IMG_20180712_083526_logos

Ehhez mindenképp intenzív színű és nagy pigmenttartalmú tintát válassz! Bélygzőnek meg olyat, ami tömöttebb. látványosabb. Én háttérnek szöveggel bélyegeztem szőnyegmintát, de csak két lenyomatig sikerült. A harmadik már nem.

IMG_20180712_084221_1_logos

Ezt a technikát még tovább lehet variálni. Itt pl. nemcsak a zöld tinta ugyanaz, hanem még a bélyegző is, amivel a rétegeket készíti:

Ebben a két videóban pedig két legyet üt egy csapásra, azaz két lapot készít:

A végére mutatok még két technikát. Ez nem kapcsolódik annyira szorosan a címhez, de tágíthatod az eszközeid határát vele.

3./ Kétféle színű tinta egymásra bélyegzése

Ha két különböző színű tintát bélyegzel egymásra, egy harmadik színt kapsz. Erre itt és itt látsz példát.

4./ Szimpla pecsétek vágókéseiből újabb bélyegző

Ezek a bélyegzőszetttek általában nem rétegzős bélyegzők, hanem egyetlen mintához van egy vágókés. Ha a késsel dekorgumit vágsz, használhatod nyomdának. Itt a videó róla.

És még egy! Ha van bélyegzőpozícionálód, akkor használd! Én lusta voltam elővenni, látszik is, hogy néhol elcsúsztam.

 

Remélem, tetszettek az ötletek és kipróbálod valamelyiket. Ha úgy gondodlod, másnak is hasznos lehet ez a bejegyzés, kérlek, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.