Tesztvágás Silhouette digitális vágógéppel

június 8, 2016 3:07 du. | Közzétette | 1 Hozzászólás

Többen kérdeztétek, mire jó a tesztvágás, és hogyan is működik. Ezért most erről fogok írni. Kicsit száraz lesz, képek nélkül, de mindenképp hasznos.

A Silhouette digitális vágógépekkel (Portrait, Cameo, Curio) különböző anyagokat lehet vágni. A digitális mintát a gép egy kés segítségével vágja ki. Minden anyagnak más a vastagsága, ezért a kés és a vágás tulajdonságai (késmélység, nyomás, vágási sebesség, elhaladások) állíthatók. Ezek beállítására szolgál a tesztvágás.

Ezek a beállítások akkor megfelelőek, ha az anyagod teljesen át van vágva úgy, hogy a hordozó éppen csak megkarcolódjon, de ne legyen szétvágva. A hordozó lehet pl. egy matricának a nem ragadós része vagy a vágóalátét is. Ha túl nagy a késmélység, akkor átvághatod a hordozót, és előfordulhat, hogy a gép műanyag részét is megkarcolod, megvágod. Ha a vágóalátétedbe mély barázdákat vágsz, akkor azok később “megvezethetik” a kést, elrontva a vágást. Így tönkremegy pl. a vágóalátéted vagy a gép is károsodhat. Ha a késmélységed kevés, akkor pedig nem vágod át az anyagod, selejtet gyártasz. Ezért fontos, hogy minden általad használt anyagnak megfelelő legyenek a beállításai.

Tesztvágáskor a gép egy kis négyzetben egy háromszöget vág. Ezzel jól lehet ellenőrizni, hogy egy nagyobb minta vágása megfelelő lesz-e.

Itt említeném meg, hogy a Silhouette gyári beállításokban eddig nem csalódtam. Ezek a beállítások a Silhouette saját termékeihez készültek. Ha nem is használod ezeket a termékeket, kiindulásnak mindenképpen jó alap. Nagyjából hasonlóak az anyagok, de van egy-két becsapós. Pl. a Silhouette chipboard leginkább a kraft kartonhoz hasonlít, nem pedig a sörkartonhoz, amiből nálunk készülnek a csipik. Ezért új anyag vágása előtt mindenképp tesztelj!


A gyári (programban előre elmentett) beállítások mellett készíthetünk sajátokat is. Ehhez a jobb felső sarokban a KÜLDÉS fület válaszd ki, majd az Anyag  legördülő menü alján kattints a + Új anyagtípus hozzáadása gombra! (A + és –  jelekkel is tudsz hozzáadni vagy törölni az anyagtípusokból.)

Silhouette Studio új anyagok vágása

A lista alján megjelenik az Új anyag. Ha az Új anyag feliratra duplán kattintasz, át tudod nevezni.

Alatta pedig a vágási beállításokat tudod megadni. Ezek: késmélység, sebesség, erő. elhaladások. Ha autokésed van, akkor azt a gép beállítja magától. Minden egyéb késnél ez csak jelzés értékű, hogy ne felejtsd el, hova kell állítanod fizikailag a gépben található késed! Ha csak itt állítod át az értéket, de magát a kést nem, akkor tulajdonképpen nem csináltál semmit.

A késmélységgel azt adod meg, hogy milyen hosszú rész lógjon ki a házból. Sima és autokésnél 1-10-ig, mélvyágónál 1-20-ig.
A sebesség a vágási sebesség, 1-10-ig cm/s x10. (Azaz 1-es beálításnál 1 másodperc alatt 10 cm-t vág.)
Az erő az a nyomóerő, amivel a kés az anyaghoz nyomódik, 1-33-ig. (7-230 gramm)
Elhaladásoknál azt lehet beállítani, hogy hányszor vágjon egymás után. Azaz 2-nél az összes vonalat kétszer fogja vágni. Ez vastagabb anyagoknál jön jól. 1-10-ig.

Ha a Vonal szegmensének átvágása négyzetet kipipálod, akkor sarkok vágásakor a kés nem megfordul, hanem felemelkedik és egy kicsit továbbvágja az anyagod. Ez akkor hasznos, ha sok csücsköd van és nehezen jön ki vágás után. Ez a pici továbbvágás egyáltalán nem látszik, annyira mini.

Nyomkövetés fokozása négyzetet akkor jelöld be, ha csúszós anyagot vágsz, pl. vinilt. Ilyenkor a gép vágás előtt ide-oda tekeri az anyagot, így biztosítva, hogy az nem csúszik ki a görgök alól. (Még sosem próbáltam. De hosszú mintáknál igen hasznos funkció.)

A Platform beállítás Curiohoz van. Itt adod meg, mennyi alátétet tegyél az alapra. A gyári beállítások nagyon sokat segítenek, ha bizonytalan vagy.

Silhouette Studio új anyagok brállítása

Ha mindent beállítottál a Mentés gombbal tudod elmenteni. A Visszaállít gomb a legutóbbi mentett beállítást hozza vissza, amit eddig csináltál elvész. A Művelet eltávolítás pedig magát a vágást törli ki az anyaghoz tartozó eszközök közül. (Abban az esetben, ha egynél több funkciót rendeltél az anyagodhoz.)

Egy anyaghoz többféle eszközt is tudsz adni, hiszen egy papírt nemcsak vágni lehet, hanem domborítani vagy rajzolni rá. Ezek a funkciók:

 • vágás (ez alapból ott van az új anyag létrehozásakor)
 • pontozás (=stipple) 
 • vázlat (=sketch),
 • préselés (=domborítás = emboss/deboss)
 • árnyalás (=score)
 • gravírozás (=etch)

Ezeknél az eszközöknél a vágáshoz hasonló tulajdonságokat tudod állítani, természetesen az adott eszköz képességét figyelembe véve.

Silhouette Studio új anyagok brállítása

Ha ismeretlen anyagot vágsz, mindig a kis késmélységről indulj! Jobb, ha nem vágod át az anyagot, mintha szétkaszabolnád a gépet vagy az alátétet.


És ezzel el is érkeztünk a TESZTVÁGÁShoz.

Ha kész vagy a beállításokkal, lépj ki az ablakból az X-szel! (jobb felső sarok. Nem kötelező elmentened a beállításokat, anélkül is ki tudsz lépni, de akkor hiába dolgoztál.) Töltsd be az anyagod. Majd kattints a Teszt gombra. Ekkor a gép, a megadott beállításokkal, a kiválasztott eszközzel (piros vagy kék karika a gomb mellett) kivágja a tesztmintát. Nézd meg, jó-e! (Ne feledd, az anyagot vágja át, a hordozót csak karcolja meg kicsit.) Ha nem jó, finomíts rajta (pl. a nyomás növelésével) és újra tölts be az anyagot. Ahhoz, hogy ne ugyanott, a kezdőponton vágjon megint a gép, a vágógépen vagy a progrmban levő nyilakkal mozgasd arrébb a kést! Ezek a nyilak úgy működnek, mint a számítőgépen a kurzornyilak. léptetni tudod vele a kést jobbra-balra, illetve az anyagodat előre-hátra.

Silhouette Studio v4 tesztvágás

Ha két, egymás utáni késmélységérték nem jó, akkor a köztes beállítást a nyomás (Thickness) változtatásával tudod finomítani. Ezt úgy képzeld el, mint a kilogramm és a dekagrammok közötti összefüggést. A késmélység a kilogramm, a nyomás a dekagramm.

És hoztam minderről egy rövidke videót is. A program még nem a barátom, nézzétek el nekem, hogy nem lett csillicilli. A szándék a fontos.

Általánosságban elmondható, hogy részletgazdag mintákat lassabban kell vágni (sebesség akár 1). Egyenes vonalakat, egyszerű alakzatokat lehet nagyobb sebességgel is. (A 10-et én még sosom használtam. 🙂 )
Vastag, kemény anyagoknál jól jön a 2x-3x vágás. Ilyenkor a kés kétszer, háromszor vágja ki a mintát, ugyanott. Én kicsit félek ettől mindig, hogy mennyire pontos, ezért inkább nagyobb késmélységgel és egyszer szoktam vágni az ilyen anyagokat. (Már amelyiket lehet.) Ez mindenki saját tapasztalatai alapján döntse el, hogy melyik jobb. Van, aki erre esküszik, van, aki arra.

Néhány általános adat, hogy melyik anyagot milyen késbeállítással érdemes vágni. 

 • 1-es késmélység: vékony anyagok pl. öntapadós vinyl és normált vasalható transzfer.
 • 2-3-as késmélység: közepes nehézségű anyagok pl. papír, bársonyos vasalható transzfer.
 • 4-6-os késmélység: vastagabb anyagok pl. mintázott kartonok, alapkartonok.
 • 7-10-es késmélység: vastag anyagok pl. szövetek.
 • 18-20-as késmélység: 0,8 mm-nél vastagabb anyagok pl. dekorgumi.

Most jöjjön néhány saját beállítás ,amik nekem beváltak. Figyelem! Ez nem garancia, hogy nálad is tökéletesen fog működni. Eltérő lehet a kés használtsága, változhat pl. ugyanannak az anyagnak a gyártása is, a vágóalátét minősége is.

 • alapkarton (220 grammos): Kés – 3, Sebesség – 4, Erő – 33
 • írásvetítő fólia: Kés – 5, Speed – 2, Erő – 33, Elhaladások – 2
 • vinil stencil textilfestéshez: Kés – 1, Sebesség – 4, Erő – 15
 • karton (nem tudom a típusát, kaptam): Kés – 9, Sebesség – 2, Erő – 33

Remélem, hasznosnak talátad és tudtam segíteni. Ha még kérdésed van, tedd fel bátran!

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.