237892728_2969725366599073_5565855677837860186_n-ki

Kalandos utazásaim a Silhouette világában – A PixScan vágólap

augusztus 29, 2021 5:23 du. | Közzétette | Hozzászólás

Rövid történelem

Az első gépem egy Cameo 3-as gép volt – ami majd egy évig állt a polcon érintetlenül, míg én kézzel vagdostam a különböző kivágatokat, mintákat. Három éve az egyik scrapbookos tábor után hazajöttem, kicsomagoltam és egész éjszaka próbálgattam a gépet. Hatalmas extázis volt az első sikeres vágásom (ráadásul fogalmam sem volt mit csinálok, egy Pindúr Pandúros figurát töltöttem le a netről, azzal szórakoztam). Persze összevissza megvásároltam hozzá mindent, külön Pen Holdert (mert bizony ez a csodagép rajzolni is tud helyettem), PixScan alátétet, a hivatalos Store-ból vásároltam a mintákat, boldogan éltünk, míg nem egy napon az örök vágómezőkre távozott.

Portrait 2 – Új szerelem

A jót könnyű megszokni, így a pótlása nem is volt kérdés. Viki közbenjárásával pár nap alatt meg is érkezett az új gép, így düböröghetett hát újra a „vágóbiznisz”.  A Portrait-hez is rendeltem egy PixScan alátétet, bár az előzőt soha nem próbáltam ki – túl macerásnak tűnt, gondoltam majd egyszer nekiülök – hát persze…

Úgy hozta az élet, hogy egy újabb nagyszabású projektbe kezdtem (bár megfogadtam, soha többé), amihez elengedhetetlenné vált a PixScan, így nekiültem, gondoltam egy életem, egy halálom, én bizony matricákat fogok nyomtatni és vágni, ha a fene fenét eszik is. Nem volt problémamentes az ismerkedés, néhány baki után viszont gördülékenyen ment a közös munka.

Kezdjük az elején

A PixScan technológia lehetővé teszi, hogy a telefonunk vagy szkennerünk segítségével pontos vágási területet jelöljünk ki, vágási vonalakat helyezzünk el bármilyen nyomtatott kép köré.

Miután megterveztem a matricás oldalakat, a programból indítottam egy nyomtatást a saját nyomtatómra, majd a kész oldalakat a PixScan válólapomra helyezve készen is álltam a vágásra. Na ekkor kezdődtek az apróbb nézeteltérések köztem és a gép között…

Kalibrációs tesztkártya

Minek az nekem – gondoltam én, az én telefonom hiperszuper, nem kell ide kalibráció. De kell. Ne kérdezd miért, nyisd meg, nyomtasd ki, fotózd be, ments el a programba.

12

Kép betöltése

Nem fogok hazudni… Mostanra már megtanultam, hogy nagyjából 3-5 képet készítek a lapról, abból csak elfogad egyet. Nagyon fontos, hogy a vonalakon belül maradjunk, és jól láthatóak legyenek a fekete kis kockák. Ha kilógunk, faragni kell az oldalunkból (mint ahogy a képeken is láthatjátok, feleztem én is). A kalibrációs hibaüzeneten első körben átugrok, ha nincs második, nyert ügyünk van. Ha jön a következő hibaüzenet, akkor sajnos új fotóval kell próbálkoznunk. Annyit szoktam csalni a fotózásnál, hogy a fényerőt picit feljebb húzom, hogy világosabb legyen a kép.

119

Fotó körbevágása

Én két eszközt szoktam használni, az első az ún. Nyomkövetés – így csinálunk „megfogható” és kivágható elemet a képünkön. Ezután jöhet a „Kiegyenlítés” – ez pedig egy peremet ad a kijelölt elemünknek. Arra viszont figyeljünk, hogy ha a nyomkövetés (vágási vonal) után rátolunk még egy peremet, akkor a nyomkövetési vonalakat el kell távolítanunk! Nyugi, gyakorlat teszi a mestert 🙂

10

Regisztráció

Na ezen a ponton kicsit kezdtem feladni. A szakirodalmak azt írják, ha a lapot nem sikerül regisztrálnia a gépnek (beolvasni a vonalakat és kockákat), manuálisan is beállíthatjuk azt. Nekem a sokadik nekifutásra sem sikerült jó helyre mozgatnom, viszont észrevettem valamit. Elkezdtem áthelyezni más barázdába a vágólapot. Az utolsónál csoda történt, tökéletes volt az egyezés. Arra lettem figyelmes, hogy a gép finoman átsuhant a széleken és jeleken, majd elkezdődött a vágás.

8 75

Büszke vagyok magunkra, harmincnégy első osztályos kisgyermeknek készítettünk háromféle matricát, ami egy játékos foglalkoztatófüzetbe fog belekerülni. Azt hiszem ez egy gyönyörű barátság kezdete… 🙂 6 412 3

blogba-nevkartya-suti

Facebook    |   Instagram    |    Scrapbook    |    Silhouette    |    Sizzix    |    Hírlevél

Ha érdekel a scrapbook vagy nem tudod, hogy kezdj hozzá, esetleg megmutatnád alkotásaid,
nézz be a Scrapkuckóba, ahol öröm az alkotás! Vár szeretettel egy baráti közösség.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.