Scrapbook

november 20, 2009 1:29 du. | Közzétette | Hozzászólás

scrap: darabka, fecni, töredék

book: könyv

Na ezek alapján mindenki tegye össze, mit is jelent a scrapbook. 😀 Valaki, valamikor kreatív albumnak fordította… Nekem megfelel. Bár többször használom a scrapbook-ot. Sajnos vannak még ilyen fogalmak scrapbook-készítés közben, amiket nem lehet jól lefordítani, ott is marad sajnos az angol.

A kreatív albumkészítés tulajdonképpen nem is mindig album. Néha egyszerűen csak egy lap, amin egy pillanatot örökítenek meg egy vagy több fénykép segítségével. Aztán van, aki ezeket a lapokat albumban tartja, ehhez gyártanak többféle albumot, eddig ezeket a fajtákat találtam: 1. gyűrűs (D-ring) kivitelű 2. ún. „post-bound” kivitelű. Na ez utóbbi megint eléggé nehezen fordítható, itt az albumlapok csavarozva vannak a borítóba. De lehet kapni laptartó dobozt is, ha valakinek az szimpatikusabb lapjai tárolásásra.

Mivel fényképekkel dolgozunk albumkészítéskor, ezért a felhasznált anyagoknak, díszítőknek stb. savmenteseknek kell lennie. Hogy pontosan miért, azt nem tudom (ez kémia), csak azt olvastam, hogy egyébként a fényképek az idők során tönkremennek, pedig hát a cél épp ezeknek a megőrzése, méltó keretbe foglalása lenne. A nagy gyártók a savmentességet  fel is tűntetik termékeiken.

Mostanában egyre több scrapbook terméken azt is olvasom, hogy lignin-mentes. Utána néznem, ezt találtam:

 lignin (Wikipédia cikkszó), na ebből még nem derül ki, miért kellene ettől mentesnek lennie

–  ezt viszont máshol találtam: „A 19. század második felétől általánossá vált fatartalmú papír hajlamos a lignin (facsiszolat) okozta savas bomlásra. A fatartalmú papírban a gyártásnál használt savak is visszamaradhatnak, és többnyire káros fém‐ (vas‐, réz‐, mangán‐) szennyeződéseket is tartalmaznak. A savas kémhatású papír erősen sárgul, rövid időn (30‐50 éven) belül törékennyé válik és a kedvezőtlen környezeti hatásokra is érzékenyebben reagál. A savas papír a vele érintkező papírt is savassá teszi.”
Na most már talán érthető, miért jó, ha lignin-mentes is valami és a savmentességre is magyarázatot ad.

A legtöbb papírról az ember nem tudja megállapítani, hogy sav- és ligninmentes-e, épp ezért ha fényképekkel akarunk dolgozni, akkor vegyünk direkt scrapbook papírt.

Ha pedig mégis szeretnénk tudni, akár papírról, vagy más kiegészítőről, hogy savmentes-e, akkor érdemes egy PH-teszter tollat beszerezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.