kep9 ki

Virágos hajgumik filcből lépésről-lépésre

április 25, 2022 11:04 de. | Közzétette | Hozzászólás

Egy egyszerű és nagyon sokoldalúan felhasználható projektet hoztam most nektek.

Mikor Vikitől megtudtam, hogy bár hivatalosan az én régebbi típusú Silhouette Cameo vágógépem nem alkalmas filc vágására, de egy kis házi trükkel mégis vághatok vele filc lapokat, akkor azonnal felvillanyozódtam és rögtön ki akartam próbálni.

Épp azon törtem a fejem, hogy milyen apró ajándékot készítsünk nőnapra a fiam ovistársainak, így adta magát a filc virágok készítése, amibe még a gyereket is be tudtam vonni.
kep1

Arról, hogy milyen beállításokkal lehet szépen kivágni a filc lapokat, ITT írt Viki egy részletes cikket. Én csak egy extra trükkel egészíteném ki ezt: öntapadós vinyl fóliát ragasztottam a
vágólapomra, a sima, nem ragadós felületével lefelé, majd lehúztam róla a védőpapírt és az így kapott, extra erősen ragadós felületre helyeztem a filc lapokat, hogy egész biztosan ne mozduljanak el vágás közben és a vágás során keletkező kis szöszök ne szennyezzék össze, ne rontsák a ragadósságát a vágólapomnak.

A Silhouette áruházból vásároltam feltekerhető virágokhoz való vágófájlokat, de ha valakinek nincs vágógépe, akkor kézzel is előrajzolhat különböző spirál formákat. Az egyszerűbb, egyenes oldalú formákat én is szabad kézzel vágtam ki, feltekeréskor úgyis észrevétlenné válnak a kisebb hibák rajta.
kep2

A virágok alapjai tehát elkészültek. Jöhet a belsejük: a „bibéjük”. Ezeket már mindet szabadkézzel vagdostam, rengeteg variáció létezik, íme néhány ötlet közülük:

  1. egyenes csíkot vágunk, majd az egyik oldalát fésű szerűen, egyenletesen bevagdossuk és az egészet feltekerjük
  2.  szélesebb egyenes csíkot vágunk, félbe hajtjuk, majd az előző típushoz hasonlóan egyenletesen, fésű szerűen bevagdossuk és feltekerjük. Ez egy kis hurkos bibét
    eredményez majd.
  3. egész vékony kis csíkot vágunk a filcből és a közepére csomót kötünk, majd úgy ragasztjuk a virág közepébe, hogy ez a kis csomó látszódjon ki belőle csak
  4. több ilyen kis vékony csíkocskát összekötünk, kb egyforma hosszúra vágjuk őket és úgy ragasztjuk a virág közepébe, hogy ez a sok kis vékony szál látszódjon ki
  5. a virágsziromhoz is használt cikkcakkos spirál kisebb, rövidebb verzióját tekerjük fel középpontnak

kep3

De rakhatunk a virágok közepébe gyöngyöt vagy strasszköveket is, sőt, a legtöbb virág önmagában, bibe nélkül is nagyon jól mutat.
kep4

Ezek után jöhetnek a levelek. Ez még az eddigieknél is egyszerűbb: kisebb, nagyobb négyzeteket vágunk, majd a sarkaiból indulva dundibb vagy hosszúkásabb levél formákat vágunk belőlük. Ha valakinek nagyon sok türelme van, az szépen be is cakkozhatja a levelek szélét. Bevallom, én is próbálkoztam vele, de hamar elfogyott a türelmem.

Ha a virágok minden alkatrésze elkészült, akkor már csak a ragasztás következik: mi hajgumikat készítettünk belőle a kislányoknak, ami egyúttal karkötőként is használható.
Először a bibét (már ha akarunk bele) ragasztópisztollyal hozzáragasztjuk a virág belsejéhez, majd szépen, fokozatosan elkezdjük az egészet lazán feltekerni. Mindig csak kicsi szakaszt
ragasztózzunk be és azonnal tekerjük, különben könnyen összeragasztózzuk magunkat is és a virágot is, vagy épp kihűl a ragasztó, mire oda jutunk a tekerésben.
kep6

Ha a virágok elkészültek, akkor a szirmok színével megegyező filcből akkora köröket vágunk, ami pont lefedi a virág alját. Ezekre felragasztjuk a leveleket tetszés szerint, majd az egészet
alaposan bekenjük ragasztóval, a közepére helyezzük a hajgumit és az egész tetejére a virágot. Kb. fél percig határozottan szorítsuk össze a kész művet, amíg teljesen megszárad a ragasztó rajta.
kep7

A végén készítettem számítógépen egy kis feliratos kártyát hozzájuk, amiből nyomtattam két ívet. A kártyák aljára vidám mintát pecsételtem és a két szélén, a vonalak találkozásánál
mindegyiket kilyukasztottam a Crop-A-Dile szegecselő/lyukasztó szerszámmal. A kártyák kivágása után ezek a kis félkör alakú lyukak tartották a helyén a hajgumikat, hogy ne csússzanak le a kártyáról.
kep8kep9
Ha pedig valaki úgy érzi, nem akar várni jövő márciusig, a következő nőnapig ezzel a projekttel, akkor annak figyelmébe ajánlom ezt a csodálatos tavaszi filc virágos dísz ötletét, amihez a virágokon kívül csak egy hímző rámára vagy egyéb keretre van szükség. Ráadásul az áprilisi kihívás témájába is remekül passzol, hiszen sok-sok virág forma ismétlődik rajta.
Sőt a közelgő anyák napjára is csodás ötlet lehet anyukánknak, nagymamáknak ajándékba.
Simple-and-Easy-DIY-Felt-Flower-Spring-Hoop-Wreath-.21-683x1024

A kép forrása

szilvi-blogba-nevkartyak

Webshop    |    Facebook    |   Instagram    |    Scrapbook    |    Silhouette    |    Sizzix    |    Hírlevél

Ha érdekel a scrapbook vagy nem tudod, hogy kezdj hozzá, esetleg megmutatnád alkotásaid,
nézz be a Scrapkuckóba, ahol öröm az alkotás! Vár szeretettel egy baráti közösség.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.